La Brea Tar Pits

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ilustrație a câtorva specii împotmolite în „lacurile” de gudron
Sculpturi ale mamuților în La Brea

La Brea Tar Pits este un parc cu lacuri bituminoase pe teritoriul Los Angeles-ului, California. Este cunoscut datorită numeroaselor descoperiri de animale dispărute în pleistocenul târziu. Descoperirile includ o faună bogată de mamifere mari, inclusiv ursul cu bot scurt, leul american, pisici cu dinți sabie, lupi groaznici, mamuți, mastodonți, leneși giganți, cămile de vest, bizoni preistorici, pecari, cai americani, lame și altele.

Faună[modificare | modificare sursă]

Doar un singur om a fost găsit aici, este vorba de un schelet parțial al „Femeii de La Brea” datat cu aprox. 10.000 de ani calendaristici (cca. 8.000 de ani î.Hr.) în urmă[1], care avea între 17 și 25 de ani la moarte, fiind totodată găsită cu resturile unui câine domestic, probabil fiind vorba de o ceremonie de înmormântare[2].

Parcul este cunoscut pentru descoperirea unui număr nenumărat de fosile mamifere datând cu ultima perioadă glaciară. În timp ce fosilele de mamifere generează un interes semnificativ, alte fosile, inclusiv insectele fosilizate și plantele, și chiar granule de polen, sunt, de asemenea, evaluate. Aceste fosile contribuie la definirea unei imagine a ceea ce se crede a fi climatul mai rece umed din bazinul Los Angeles-ului, în epoca respectivă.

Gropile de gudron din întreaga lume sunt neobișnuit de bogate în acumularea mai multor animale de pradă decât a celor ierbivoare. Motivul este necunoscut, însă o teorie presupune faptul că un animal mare ar muri ori ar deveni blocat într-o groapă de gudron, atrăgând prădătorii pe distanțe lungi, în final prădătorii ajungând împotmoliți împreună cu prada lor. O altă teorie presupune că prădătorii se puteau „bloca” și în timpul unei vânători.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ F.R. O'Keefe, E.V. Fet, and J.M. Harris (2009) Compilation, calibration, and synthesis of faunal and floral radiocarbon dates, Rancho La Brea, California, Contributions in Science 518: 1-16
  2. ^ R.L. Reynolds (1985) Domestic dog associated with human remains at Rancho La Brea, Bulletin, Southern California Academy of Sciences 84(2): 76-85

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de La Brea Tar Pits