Kurt Wolff (editor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Kurt Wolff Verlag)
Jump to navigation Jump to search
Kurt Wolff
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Bonn, Imperiul German[4] Modificați la Wikidata
Decedat (76 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Ludwigsburg, Germania[5] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist
editor[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Bonn  Modificați la Wikidata

Kurt Wolff (n. ,[1][2][3] Bonn, Imperiul German[4] – d. ,[1][2][3] Ludwigsburg, Germania[5]) a fost un jurnalist, scriitor, editor și publicist german.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Wolff s-a născut în orașul Bonn din Renania Prusacă; mama lui provenea dintr-o familie evreiască din Germania.[6] Împreună cu Ernst Rowohlt el a început să lucreze ca editor de cărți la Leipzig în 1908. El a fost primul care i-a promovat și publicat pe scriitorii Franz Kafka și Franz Werfel, dar a refuzat să publice scrierile lui Axel Munthe.[necesită citare] Contactul apropiat al lui Wolff cu scriitorii germani din Praga și sprijinul acordat scriitorilor talentați, dar necunoscuți, l-au determinat să-i promoveze pe prietenii lui Kafka, Max Brod și Felix Weltsch care au devenit mult mai bine cunoscuți în Germania, la Berlin. În 1929 Wolff a publicat albumul fotografic Face of our Time al lui August Sander.

În 1941 Wolff și cea de-a doua soție, Helen, au părăsit Germania și au emigrat, locuind la Paris, Londra, Montagnola, St. Tropez, Nisa și în cele din urmă, cu sprijinul lui Varian Fry, la New York.[7] Ulterior, Wolff a încercat să dezvolte diferite edituri la München, Florența, și în Statele Unite ale Americii. În SUA, el și Helen au fondat în 1942 editura Pantheon Books, care a devenit celebră.[8][9] El a murit la Marbach.

Premiul pentru traducere Helen și Kurt Wolff al Goethe-Institut este numit în onoarea lui și a soției sale. Fiul lui, Christian Wolff, este un renumit muzician avangardist.

Arhive literare[modificare | modificare sursă]

Biblioteca de manuscrise și cărți rare Beinecke de la Universitatea Yale deține arhiva lui Kurt Wolff din perioada 1907-1938. Colecția conține aproximativ 4.100 de scrisori și manuscrise din arhivele companiei Kurt Wolff Verlag din anii 1910-1930. O parte din Arhiva Kurt Wolff este în prezent disponibilă on-line.[10]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Kurt Wolff”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b c d Kurt Wolff (publisher), SNAC, accesat în  
  4. ^ a b „Kurt Wolff”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  5. ^ a b „Kurt Wolff”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ „Rolle der Juden in Wirtschaft und Kultur Sachsens”. Schule.judentum.de. . Accesat în . 
  7. ^ Detjen, Marion. "Kurt and Helen Wolff." In Immigrant Entrepreneurship: German-American Business Biographies, 1720 to the Present, vol. 5, editat de R. Daniel Wadhwani. German Historical Institute. Last modified June 19, 2012.
  8. ^ McGuire, William. Bollingen: An Adventure in Collecting the Past, Princeton University Press (1989), p. 273.
  9. ^ Goethe-Institut USA, about Helen and Kurt Wolff, accesat la 31 iulie 2009.
  10. ^ Kurt Wolff Archive, 1907-1938. Beinecke Rare Book and Manuscript Library at Yale University. Accesat la 8 iulie 2009.

Legături externe[modificare | modificare sursă]