Kronosaurus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Kronosaurus
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
InfraîncrengăturăGnathostomata
SupraclasăSarcopterygii
ClasăReptilia
SubclasăTetrapodomorpha
InfraclasăLepidosauromorpha
SupraordinSauropterygia
OrdinEosauropterygia
SuprafamiliePistosauroidea
FamiliePliosauridae
Gen
Kronosaurus
Longman, 1924

Kronosaurus (sau „șopârla lui Kronos”) este un gen potențial dubios.[1] de pliozaur cu gât scurt dispărut. Prima fosila de pliozaur descoperita in Australia, la Queensland, dateaza din anii 1880. In 1990, vcarii din aceeasi zona au dat peste un alt set de oase fosilizate care ieseau din pamant ca niste cioturi de copac. S-au dovedit a fi insa de Kronosaurus sau un animal asemanator si se numara printre cele mai complete ramasite de pliozaur descoperite pana in prezent. Desi Kronosaurus avea cu putin peste jumatatea unui Liopleurodon, era totusi mai mare si mai greu decat majoritatea carnivorelor din Cretacic, cu un cap ce depasea 2,5m, si o lungime de 10m.

Kronosaurus traise in periada Cretacicului Inferior, iar majoritatea fosilelor au fost descoperite in Australia si in America de Sud.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Noè, L.F.; Gómez-Pérez, M. (). „Giant pliosaurids (Sauropterygia; Plesiosauria) from the Lower Cretaceous peri-Gondwanan seas of Colombia and Australia”. Cretaceous Research. 132: 105122. doi:10.1016/j.cretres.2021.105122. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]