Krnjača, Belgrad

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Krnjača (Cărnecea) este o suburbie a orașului Belgrad, situată în stânga Dunării, în partea bănățenă a comunei Palilula.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Suburbia este situată de-a lungul malului stâng al Dunării, față în față cu Belgradul Vechi, de care este legată prin podul de pe șoseaua spre Panciova.

Populație[modificare | modificare sursă]

La recensământul din 1971, ultimul la care Krnjača a fost considerată localitate de sine stătătoare, populația a fost de 11834 locuitori. După datele recensământului din 2002, populația zonei din care face parte Krnjača era 23509 locuitori(Krnjača și Dunavski Venac 13414 locuitori, Reva 2808 locuitori și Kotež 7287 locuitori).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima menționare documentară a numelui Krnjača, ca parte a satului Borča, datează din 1823. Așezarea este mult mai nouă și inițial a fost numită Nova Borča. În perioada interbelică a făcut parte din localitatea Borča, fiind cunoscută sub numele Rit-Krnjača. După 1945 Krnjača s-a desprins ca așezare separată și a fost declarată comună la 30 mai 1952.
În 1955, prin noua reorganizare teritorială, suburbiile Borča, Ovča și Padinska Skela au fost incluse în comuna Krnjača. În 1965 comuna Krnjača a fost desfințată și anexată comunei Paliula.