Krabat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Krabat
Apariții
Profil
Relații

Krabat este un personaj din folclorul sorab, supranumit și „Faustul sorab”. Prima dată a apărut în 1837 într-o lucrare culeasă din folclor.[1] Personajul s-a transformat dintr-un vrăjitor rău într-un erou popular și înșelător-benefic în cursul secolului al XIX-lea.

Varianta sorabă[modificare | modificare sursă]

În interpretarea sorabilor, care trăiesc între Elba, Oder și Nise, el era un țăran care s-a dus la un vrăjitorul puternic pentru a învăța să folosească puterile. Totuși, spre deosebire de profesorul său, Krabat era un personaj bun și îi ajuta pe țărani cu magie.

Inspirația istorică a poveștilor populare este Johannes Schadowitz (1624 - 1704), un comandant de cavalerie croat (Crabat), căruia i s-a acordat o moșie în Groß Särchen (acum parte din Lohsa) în apropiere de Hoyerswerda, în 1691, de către Johann Georg al III-lea, Elector de Saxonia pentru serviciile sale în războiul cu turcii.[2]

Mai departe, în versiunea sorabă, Schadowitz se transformă într-un ciobănel care îl învinge pe vrăjitorul puternic cu ajutorul vrăjilor dintr-o carte magică. După aceea, el a folosit vrăjile din cartea amintită pentru a ajuta țăranii.

Povestea populară este centrată în jurul localității Luzacia, mai ales a așezării Čorny Chołmc, care astăzi este un district al orașului Hoyerswerda, unde se spune că Krabat și-a învățat puterile de vrăjitor.

Adaptări[modificare | modificare sursă]

Povestea vrăjitorului Krabat a fost adaptată în mai multe romane, în special: Mišter Krabat (Maestrul Krabat) (1954) de Měrćin Nowak-Njechorński; Čorny młyn (Moara neagră) (1968) de Jurij Brězan, pe care s-a bazat filmul Die Schwarze Mühle din 1975.

Otfried Preußler a scris cartea pentru copii Krabat (1971), care a fost tradusă în limba română de Gertrud Nicolae și a appărut la Editura Univers Enciclopedic Junior din București în 2016.[3] Lucrarea lui Otfried Preußler a inspirat filmul ceh Krabat - Čarodějův učeň (1977) regizat de Karel Zeman și filmul german Krabat - Moara satanică (2008) regizat de Marco Kreuzpaintner cu David Kross în rolul vrăjitorului Krabat.

Albumul Krabat al trupei germane de rock gotic ASP este inspirat și de această legendă.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Joachim Leopold Haupt, Von einem bösen Herrn in Groß-Särchen (1837)
  2. ^ Natalia Budur. Enciclopedia basmelor . - OLMA Media Group, 2005 .-- 678 p. - ISBN 9785224048182
  3. ^ Cărți pentru copii: ”Krabat”, de Otfried Preußler
  • Jurij Pilk, Adolf Anders, „Der wendische Faust”, Sächsischer Erzähler. Ilustrarte Beilage, Nr. 14 (1896), reimprimat ca „Die wendische Faust-Sage”, Bunte Bilder aus dem Sachsenlande vol. 3 (1900), 191–201.

Legături externe[modificare | modificare sursă]