Kouign-amann

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Kouign-amann
Kouignamann.JPG
Origine
Locul de origineFranța  Modificați la Wikidata
Informații
Alte ingredientealuat[*]
zahăr[1]
unt[1]  Modificați la Wikidata

Kouign-amann (pronunțat [ˌkwiɲ aˈmãn]; pl. kouignoù-amann) este un desert breton, descris în New York Times drept „cel mai gras produs de patiserie din toată Europa”[2]. Numele provine din cuvintele din limba bretonă pentru tort (kouign) și unt (amann). Aceasta este o prăjitură rotundă, multi-stratificată, inițial preparată cu aluat de pâine (în zilele noastre, uneori, cu aluat de patiserie), care conține straturi pliate de unt și zahăr, similar cu foitajul, deși cu mai puține straturi. Prăjitura este coaptă încet, până când untul umflă aluatul (ceea ce duce la structura sa stratificată), iar zahărul se caramelizează. Produsul final este similar cu un croissant caramelizat în formă de brioșă.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Kouign-amann este o specialitate a orașului Douarnenez din Finistère, Bretania, unde a fost inventat în jurul anului 1860. Invenția este atribuită lui Yves-René Scordia (1828-1878)[3].

Rețetă[modificare | modificare sursă]

Porție individuală

Rețeta strictă din Douarnenez necesită un raport de 40 la sută aluat, 30 la sută unt și 30 la sută zahăr[4]. În mod tradițional, kouign-amann este copt ca un tort mare, tăiat și servit în felii, deși recent, mai ales în America de Nord, porțiile individuale sub formă de brioșe (kouignettes) au devenit mai populare.  

Numele provine de la cuvintele din limba bretonă pentru tort (kouign) și unt (amann). Echivalentul galez este din punct de vedere etimologic identic, cacan menyn, literalmente „tort (de) unt”.

Popularitate[modificare | modificare sursă]

În 2014, episodul 7 din sezonul 5 al Great British Bake Off de pe BBC[5] a cuprins o probă de preparat kouign amann. În 2015, unele brutării din New York[6], Washington D.C.[4], Boston[7], Salt Lake City[8], San Francisco, Montréal[9], Ottawa[10] și Vancouver[11] au început să vândă acest produs de patiserie[12][13][14]. Patiseria Dominique Ansel, cea care a inventat cronut, vinde o versiune de kouign amann numită DKA.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Ma Recette du Kouign Amann : le gâteau typiquement breton (în franceză), , accesat în  
 2. ^ Spiegel, Brendan. „A Pastry From Brittany Making Waves Stateside”. In Transit Blog (în engleză). Accesat în . 
 3. ^ Gunther, Caitlin Raux. „The Story of France's Most Extraordinary Pastry”. Food52.com. Accesat în . 
 4. ^ a b Krystal, Becky. „Meet the kouign-amann, the caramelized French pastry we're loving right now”. Washington Post. Accesat în . 
 5. ^ „Episode 7: Pastries | The Great British Baking Show”. Pbs.org. . 
 6. ^ „Better Than a Cronut: How to Master Kouign-Amann”. Eater. . Accesat în . 
 7. ^ Zwirn, Lisa (). „A 150-year-old pastry no one ever heard of - The Boston Globe”. The Boston Globe. Accesat în . 
 8. ^ „The Neelys on Kouing Amann”. Best Things I Ever Ate: Kouing-amann. Food Network. Accesat în . 
 9. ^ „Dominique Ansel NY” (PDF). Dominique Ansel New York (Soho) based Bakery of Pastries. Accesat în . 
 10. ^ „DESBRISAY DINES: Kouign Amann at Madeleines et Macarons”. Ottawamagazine.com. Accesat în . 
 11. ^ „Our Menu”. Blacksmith Bakery (în engleză). . Accesat în . 
 12. ^ Irwin, Heather (). „BiteClub: Meet the new cronut, the Kouign Amann”. The Press Democrat. Accesat în . 
 13. ^ Lucchesi, Paolo (). „B. Patisserie will be full of kouign amann on Saturday”. Inside Scoop SF. San Francisco Chronicle. Accesat în . 
 14. ^ Alburger, Carolyn (). „Croissant, Dethroned; All Hail Kouign-Amann | 7x7”. 7x7.com. Accesat în . Now San Franciscans can find the rare treat at several cafes around town, and Wood has had to put a hold on new accounts because his little bakery can't keep up with the demand. So what the heck is kouign-amann, you ask? Let's start by saying your morning croissant is about to get upstaged in the pastry case.