Knoll (companie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Knoll
TipPublic (NYSE: KNL)
Fondată1938
Fondator(i)Hans and Florence Knoll
SediuEast Greenville[*], SUA Modificați la Wikidata
East Greenville, PA, USA
Oameni cheieFlorence Knoll
IndustrieManufacturing
ProduseDesigner furniture
Prezență online
www.knoll.com

Knoll este o companie de design care produce sisteme de birotică, stocare și organizare a informației, mobilier de birou, textile și accesorii. Fondată în 1938, fiind recunoscută ca un lider mondial de design și design industrial, firma a beneficiat indirect de-a lungul anilor de aportul a numeroși designeri și arhitecți de valoare mondială, întrucât a vândut mereu mobilier produs de cunoscuții Ludwig Mies van der Rohe, Harry Bertoia, Frank Gehry, Maya Lin și Eero Saarinen.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Compania a fost fondată în New York City în 1938 de către Hans Knoll. Unitățile de producere au fost mutate în statul Pennsylvania în 1940. După decesul lui Hans în 1955, soția acestuia Florence Knoll a preluat conducerea companiei. Conducerea companiei se găsește în East Greenville, Pennsylvania, având trei alte importante unități manufecturiere, în Toronto, Grand Rapids și Muskegon. Actualmente fiind o companie pe acțiuni, Knoll este listată la New York Stock Exchange (cunoscută sub acronimul NYSE).

Sustainable design[modificare | modificare sursă]

Scaunul lalea, designat pentru Knoll de Eero Saarinen în anul 1956.

Knoll este una din companiile lider în practici de design menite să protejeze natura în general, biosfera în particular, să conserve resusele naturale și să reducă pierderile. Compania a creat relații de parteneriat cu organizații precum GreenGuard Environmental Institute, United States Green Building Council, Forest Stewardship Council și International Organization for Standardization pentru a adera la conceptul de auto-menținere. Knoll a fost de asemenea prima companie realizatoare de mobilier care să adere la Chicago Climate Exchange ca rezultat al participării ne-partizane în cadrul grupului Energy and Climate Change Group al organizației non-profit Clinton Global Initiative.

Multe din produsele firmei Knoll sunt produse reciclabile și nedăunătoare mediului, dintre care cel mai cunoscut este Life Chair. Acest produs este calificat Sustainable Gold conform standardelor SMaRT, ceea ce înseamnă că folosește materiale minimale, reciclabile sau cu conținut reciclabil și că prezintă materiale textile nedăunătoare mediului.

Produse notabile[modificare | modificare sursă]

Multe dintre produsele companiei sunt incluse în colecții de design a diferite muzee. [1]

  • In 1956 the company commissioned Eero Saarinen to design the Tulip chair for production.
  • In 1953 the company was accorded exclusive manufacturing and sales rights to Ludwig Mies van der Rohe furniture, including the Barcelona chair designed for the 1929 Barcelona Pavilion. [2]
  • Compania are drepturile de producție a Scaunului Wassily (conform, Wassily Chair), realizat de Marcel Breuer
  • În 1947, compania Knoll a cumpărat drepturile exclusive de producție în Statele Unite a Scaunului Hardoy (conform, Hardoy chair) cunoscut și ca Scaunul fluture ("Buttefly chair") realizat de Jorge Ferrari-Hardoy. Imediat imitații ieftine au inundat piața. Deși Knoll took a acționat drepturile sale în justiție, în final a pierdut procesul prin care compania reclama copyright infringement; ca atare, modelul a fost scos din producție în 1951.

Listă de designeri[modificare | modificare sursă]

(Source: [5])

Knoll și comunitatea designerilor[modificare | modificare sursă]

Multe din produsele companiei se găsesc expuse permanent la MOMA din New York City.

Compania Knoll organizează expoziții, oferă burse de studii și este angajată în diferite activități legate de arhitectura modernă.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Design
Proiectare · Industrie · Concept design · Designer · Produs · Producție de serie · Arts and Crafts · Les Nabis · Plakatstil · Bauhaus · Art Nouveau · Art Deco · Raționalism · Minimalism ·
Comunicații vizuale · Ergonomie · Statica · Marketing · Grafică · Publicitate · Economie · Architectură · Arte vizuale
Afișe ·Albume muzicale · Ambalaje · Automobile · Expoziții · Grafică · Interfețe · Jocuri · Modă · Mobilier · Urbanistică · Web design ·