Keying

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Keying sau compositing este o metoda digitala prin care se impreuneaza, amesteca sau mixeaza doua fotograme. Acest effect se realizeaza prin inlatura unei parti a unei fotograme, o anumita culoare deobicei verde sau albastru , cu scopul de a dezvalui ce se afla sub aceasta.

Se lucreaza pe doua sau mai multe straturi , in functie de cate elemente doresti de key-ezi. Se foloseste un ecran albastru intens, cat mai pur sau un verde prazuliu intrucat se regasesc cu dificultate si sunt culorile cele mai departate de culoarea pielii umane.Pe astfel de ecrane se filmeaza obiectul pe care doresti sa-l key-ezi.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Keying-ul este cel mai des folosit la jurnalele meteo, unde prezentatorul sta de fapt in fata unui ecran (panza) verde sau albastru si harta este proiectata pe un strat inferior, harta fiind viyibila numai dupa key-ere. Bineinteles ca daca prezentatorul poarta aceeasi culoare cu ecranul, hainele sale vor disparea si va ramane numai un capul cu palmele. Keying-ul mai este folosit si in cinematografie, contribuind la crearea fundalurilor spectaculoase din filme precum 300 sau Avatar.

Cel mai cunoscut si des utilizat program este After Effects de la Adobe, mai sunt folosite si Motion cu Shake de la Apple sau Eyeon Fusionde la Eyeon Software.

Tipuri de keying[modificare | modificare sursă]

Exista mai multe tipuri de keying si anume:

Keyerea luma – se inlatura fie zonele intunecate fie cele prea luminoase sau chiar cele asemanatoare. Aceasta metoda este mai rar folosita , fiind utila daca vrem sa inlocuim un cer spraexpus de exemplu.

Chroma key– se inlatura doar o culoare cu toleranta ajustabila ( accepta nuante cu saturatie si luminozitate diferite), e mai sofisticat decat metoda prezentata mai sus,dar problema cu acesta metoda e ca are nevoie de : • un fundal foarte bine si uniform iluminat • un material cu o rezolutie mare si cat mai putin compresat pentru a avea rezultate bune.

Alpha key sau matte- este metoda cel cel mai des utilizata incat ofera si zone de transparenta gradata ce creeaza margini mai netede si realiste obiectului sau personajului key-at. Asa s-a realizat si pelerina magica a lui Harry Potter, personajul purta un material verde sau albastru care apoi a fost key-at partial, cat sa ne dam seama ca e cinema acolo si totusi sa putem vedea prin el, in ideea ca este invizibil. Acest sistem foloseste un strat intre fundal (backgound) si ce vrem sa adaugam (foreground) , strat numit matte inversat si care determina ce sa se vada de deasupra sa. Intrucat matte-ul este alb negru la multiplicare orice pixel alb dispare si orice pixel negru ramane, iar ce este gri devine semitransparent. composit (matte xFG) ((1-matte) xBG)

Mai sunt valabile si unele plug-in uri sau efecte precum Spill supresor ,care inlatura reflexia verde sau albastra de pe ecran, sau Matte si Simple choker care ajusteaza marginile materialului key-at. Aceste effecte pot fi folosite pentru eventualele ajustari .

After Effects ofera mai multe variante de key-ere, insa cel care mi s-a parut mie cel mai bun e Keylight 1.2 , care desi e valabil in CS4 nu e produs de Adobe. Mai exista si plug-in ul Ultra pe care unii din domeniu il considera cel mai bun, insa nu am avut ocazia sa-l incerc.

Keylight 1.2 utilizeaza aphla key,iar pentru inceput selectezi (culoarea) verdele sau albastrul care trebuie eliminat ,dar iti pot ramane si zone semitransparente din ecran pe care nu le doresti. Asa ca vom merge sa alegem sa ne arate de la final result la status, care ne afiseaza o imagine tricolora a progresului: albul fiind partea perfect opaca, gri-semitransparent , iar negru-complet eliminat. In aceasta afisare vom ajusta nivelele imaginii, mergand la Matte screen si ajustand clip black si clip white astfel incat sa ramana numai obiectul pe care dorim sa-l key-am, adica acesta sa fie complet alb. Trebuie sa lasam si o margine subtire gri care este semitransparenta si care confera o trecere realista intra persoana sau obiectul key-at si fundal.

Putem deasemenea sa ajustam ulterior saturatia, culoarea si contrastul stratului cu chroma pentru a masca eventualele reflextii sau pixeli verzi ramasi.

Legături externe[modificare | modificare sursă]