Kepler-442b

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Kepler-442 b este o exoplanetă probabil super-locuibilă care orbitează în jurul de stelei Kepler-442, fiind descoperită în 2015 cu telescopul spațial Kepler. Este la aproximativ 1120 de ani-lumină depărtare de Pământ. « Planeta Kepler-442b face un tur complet al stelei sale în 112 zile, este cu circa o treime mai mare decât Pământul și are o probabilitate de 60 % să fie stâncoasă. »[1]

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Kepler-442 b este o exoplanetă, probabil pietroasă[2], care orbitează în zona locuibilă de steaua Kepler 422, de tipul spectral K, situată la în jur de 1120 de ani-lumină de Pământ în constelația de Liră. Descoperită cu ajutorul de metoda de transituri, are un volum comparabil cu volumul Pământului, cu o rază de 1,34 ori mai mare[3]. Din altă parte, faptul că este situată în zona locuibilă significă că abritează poate apă lichidă la suprafață. În plus, a fost descrisă ca una din exoplanetele cele mai asemenătoare cu Pământul[4], și poate chiar să fie candidată cu statutul de planetă super-locuibilă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ jurnalul.ro : Știință. „ANUNȚ FABULOS! Ce au descoperit astronomii americani cu ajutorul telescopului Kepler (VIDEO)”. 
  2. ^ The Guardian. „Kepler 438b: Most Earth-like planet ever discovered could be home for alien life”. Accesat în . 
  3. ^ „NASA Exoplanet Archive Science Institute”. Accesat în . 
  4. ^ „Kepler-442 pe Open Exoplanet Catalogue”.