Karl al II-lea August, Duce de Zweibrücken

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Karl al II-lea August Christian
Duce de Zweibrücken
Date personale
Nume la naștereKarl II. August Christian von Pfalz-Zweibrücken Modificați la Wikidata
Născut29 octombrie 1746
Düsseldorf
Decedat1 aprilie 1795
Mannheim
ÎnmormântatBiserica Sf. Michael, München[*] Modificați la Wikidata
PărințiFriedrich Michael de Palatin de Zweibrücken-Birkenfeld
Maria Franziska de Sulzbach
Frați și suroriMaximilian I Iosif de Bavaria
Maria Anna von Pfalz-Zweibrücken-Birkenfeld[*][[Maria Anna von Pfalz-Zweibrücken-Birkenfeld (Countess Palatine of Birkenfeld-Gelnhausen)|​]]
Amalie of Zweibrücken-Birkenfeld Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMaria Amalie de Saxonia (1757–1831)
CopiiKarl August Friedrich (1776–1784)
Religieromano-catolică
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriconte
Familie nobiliarăPalatinate-Birkenfeld

Karl al II-lea August Christian (germană Karl II. August Christian; n. 29 octombrie 1746, Düsseldorf1 aprilie 1795, Mannheim) a fost Duce de Palatinat-Zweibrücken din 1775 până în 1795. A fost fiul lui Friedrich Michael de Zweibrücken și a Contesei Palatine Maria Franziska de Sulzbach. A fost membru al Casei de Palatinate-Birkenfeld, o ramură a Casei de Wittelsbach.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Castelul Karlsberg 1790

Karl s-a născut la Düsseldorf, ca fiul cel mare al lui Friedrich Michael de Palatin de Zweibrücken-Birkenfeld (1724–1767) și a soției acestuia, Maria Franziska de Sulzbach. A fost fratele mai mare al Amaliei, regină a Saxoniei și a lui Maximilian I, rege al Bavariei.

A vrut să se căsătorească cu Arhiducesa Marie Amalie, al optulea copil al împărătesei Maria Tereza a Austriei. Era bine cunoscut la curtea austriacă iar Marie Amalie îl iubea și ea. Totuși, Maria Tereza a găsit că el nu are un rang suficient de înalt pentru a se căsători cu o arhiducesă. Mai mult decât atât, ea a vrut să consolideze alianța Austriei cu Casa de Bourbon prin căsătoria uneia din fiicele ei cu Ferdinand, Duce de Parma, un nepot al regelui francez Ludovic al XV-lea. Fiica a fost Marie Amalie, ca urmare a decesului unei alte fiice, Maria Josepha.

Fratele mai mare al Mariei Amalie, viitorul împărat Iosif, era de asemenea în favoarea căsătoriei surorii sale cu ducele de Parma, care era fratele mai mic al iubitei lui soții, Isabella. Așa că în 1769, Maria Amalie s-a căsătorit cu Ferdinand împotriva voinței ei. Această decizie nu numai că a fost o ură permanentă a lui Karl împotriva împărătesei și a Austriei, dar, de asemenea, a Mariei Amalia împotriva mamei ei.[1]

În cele din urmă, Karl s-a căsătorit cu Prințesa Maria Amalia de Saxonia (1757–1831), sora Electorului de Saxonia. Nunta a avut loc la Dresda în 1774. Ei au avut un fiu, Karl August Friedrich (1776–1784), care a murit în copilărie. După moartea Ducelui de Zweibrücken titlul a fost moștenit de fratele său, Maximilian.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Julia P. Gelardi. In Triumph's Wake: Royal Mothers, Tragic Daughters, and the Price They Paid. New York: St. Martin's Press, 2008, ISBN 978-0-312-37105-0, p. 183.