Karl Friedrich von Steinmetz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Karl Friedrich von Steinmetz
Karl Friedrich von Steinmetz.jpg
Karl Friedrich von Steinmetz
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Eisenach, Saxa-Eisenach[1] Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Lądek-Zdrój, Polonia Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of the German Empire.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupație ofițer Modificați la Wikidata
Activitate
Ramura Armata Prusacă
Gradul general
Bătălii / Războaie Războaiele napoleoniene, Primul Război Germano-Danez, Războiul Austro-Prusac, Războiul franco-prusac
Decorații și distincții
Decorații Pour le Mérite, Ordinul Vulturului Negru[*], Order of St. George, 3rd class[*]

Karl Friedrich von Steinmetz (n. 27 decembrie 1796 - d. 2 august 1877) a fost un feldmareșal prusac, mai târziu german (după 1871).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sa născut la 25 decembrie 1796 în Eisenach, educația a primit-o la corpurile de cadeți din Kulmerskom și Berlin.

În campaniile de 1813 și 1814, Steinmetz ca locotenent în 1 corp de infanterie al lui Wartenburg, a luat parte la mai multe bătălii împotriva francezilor, pentru curajul în luptă fiind distins cu Crucea de Fier.

În 1819, a fost transferat la Regimentul al 2-a de Gardă, la care a servit pentru o perioadă scurtă de timp, în anul următor a fost repartizat la școala militară Belinsky, iar în 1824 a fost admis la Departamentul topografic al Statului Major General prusac. În 1828 a fost ridicat la rang de căpitan. După ce în 1839 a fost promovat maior, Steinmetz a fost numit comandant al batalionului Düsseldorf Landwehr, iar în 1841 comandant al batalionului-gardă de rezervă Spandau.

În campania din 1848 împotriva danezilor Steinmetz a comandat al 2-lea batalion și apoi regimentul al 32-lea, fiind decorat cu ordinul "Pour le Mérite". Până la sfârșitul ostilităților Steinmetz a fost promovat colonel și în 1851 a fost numit director al Corpului de Cadeți din Berlin. În 1854, a fost promovat la gradul de colonel și desemnat comandant militar la Magdeburg, după care a devenit general-maior, iar șase luni mai târziu a fost ridicat până la general-locotenent și comandând divizia 1 la Königsberg. În 1862 a fost numint comandant al corpulului al 2-lea de armată, iar din 1864, al celui de-al 5-lea.

În fruntea Corpului al 5-lea Steinmetz a luat parte la războiul contra Austriei, și a învins la Nachod, Skalitz și Schweinschädel. El de asemenea a avut o contribuție însemnată la victoria decisivă în bătălia de la Königgrätz. De atunci, Steimetz împreună cu Moltke a fost considerat unul dintre generalii prusac cei mai străluciți.

De la începutul războiului franco-prusac Steinmetz a preluat comanda Armatei 1 și a luptat la bătăliile de la Spicheren și Borny-Colombey. În timpul bătăliei de la Gravelotte o acțiuni neglijentă a lui Steimetz a dus pierderi masive în rândul trupelor prusace și armata sa a fost plasată sub supravegherea directă a prințului Friedrich Karl În timpul asediului Metz-ului discordanțele dintre Steimentz și prinț au dus în final la eliminare de pe teatrul de luptă a celui dintâi, fiind numit guvernator general în Poznan.

Imediat după război, a fost ridicat în rang de feldmareșal și sa retras din treburile armatei, a trăit în Görlitz. Steinmetz, a murit la 4 august 1877 în Bad Landeck, unde primea un tratament.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, accesat la 10 decembrie 2014 
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, accesat la 9 aprilie 2014 

Biografie[modificare | modificare sursă]

  • Bernhard von Poten. Steinmetz, Karl Friedrich von // Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 36. — Leipzig: Duncker & Humblot, 1893. — S. 10—19.
  • Jürgen Hahn-Butry (Hrsg.): Preußisch-deutsche Feldmarschälle und Großadmirale. Safari, Berlin 1937.
  • Siegfried Fiedler: Generalfeldmarschall Carl Friedrich von Steinmetz. In: Deutsches Soldatenjahrbuch 1971. Schild Verlag, München 1971, Seite 291 ff.