Karl Friedrich von Steinmetz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Karl Friedrich von Steinmetz
Karl Friedrich von Steinmetz.jpg
Karl Friedrich von Steinmetz
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Eisenach, Saxa-Eisenach[1] Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Lądek-Zdrój, Polonia Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of the German Empire.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupație ofițer Modificați la Wikidata
Activitate
Ramura Armata Prusacă  Modificați la Wikidata
Gradul general  Modificați la Wikidata
Bătălii / Războaie Războaiele napoleoniene
Primul Război Germano-Danez
Războiul Austro-Prusac
Războiul franco-prusac  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
Decorații Pour le Mérite
Ordinul Vulturului Negru[*]
Order of St. George, 3rd class[*]
Order of the Red Eagle 1st Class[*]  Modificați la Wikidata

Karl Friedrich von Steinmetz (n. 27 decembrie 1796 - d. 2 august 1877) a fost un feldmareșal prusac, mai târziu german (după 1871).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sa născut la 25 decembrie 1796 în Eisenach, educația a primit-o la corpurile de cadeți din Kulmerskom și Berlin.

În campaniile de 1813 și 1814, Steinmetz ca locotenent în 1 corp de infanterie al lui Wartenburg, a luat parte la mai multe bătălii împotriva francezilor, pentru curajul în luptă fiind distins cu Crucea de Fier.

În 1819, a fost transferat la Regimentul al 2-a de Gardă, la care a servit pentru o perioadă scurtă de timp, în anul următor a fost repartizat la școala militară Belinsky, iar în 1824 a fost admis la Departamentul topografic al Statului Major General prusac. În 1828 a fost ridicat la rang de căpitan. După ce în 1839 a fost promovat maior, Steinmetz a fost numit comandant al batalionului Düsseldorf Landwehr, iar în 1841 comandant al batalionului-gardă de rezervă Spandau.

În campania din 1848 împotriva danezilor Steinmetz a comandat al 2-lea batalion și apoi regimentul al 32-lea, fiind decorat cu ordinul "Pour le Mérite". Până la sfârșitul ostilităților Steinmetz a fost promovat colonel și în 1851 a fost numit director al Corpului de Cadeți din Berlin. În 1854, a fost promovat la gradul de colonel și desemnat comandant militar la Magdeburg, după care a devenit general-maior, iar șase luni mai târziu a fost ridicat până la general-locotenent și comandând divizia 1 la Königsberg. În 1862 a fost numint comandant al corpulului al 2-lea de armată, iar din 1864, al celui de-al 5-lea.

În fruntea Corpului al 5-lea Steinmetz a luat parte la războiul contra Austriei, și a învins la Nachod, Skalitz și Schweinschädel. El de asemenea a avut o contribuție însemnată la victoria decisivă în bătălia de la Königgrätz. De atunci, Steimetz împreună cu Moltke a fost considerat unul dintre generalii prusac cei mai străluciți.

De la începutul războiului franco-prusac Steinmetz a preluat comanda Armatei 1 și a luptat la bătăliile de la Spicheren și Borny-Colombey. În timpul bătăliei de la Gravelotte o acțiuni neglijentă a lui Steimetz a dus pierderi masive în rândul trupelor prusace și armata sa a fost plasată sub supravegherea directă a prințului Friedrich Karl În timpul asediului Metz-ului discordanțele dintre Steimentz și prinț au dus în final la eliminare de pe teatrul de luptă a celui dintâi, fiind numit guvernator general în Poznan.

Imediat după război, a fost ridicat în rang de feldmareșal și sa retras din treburile armatei, a trăit în Görlitz. Steinmetz, a murit la 4 august 1877 în Bad Landeck, unde primea un tratament.

Note[modificare | modificare sursă]

Biografie[modificare | modificare sursă]

  • Bernhard von Poten. Steinmetz, Karl Friedrich von // Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 36. — Leipzig: Duncker & Humblot, 1893. — S. 10—19.
  • Jürgen Hahn-Butry (Hrsg.): Preußisch-deutsche Feldmarschälle und Großadmirale. Safari, Berlin 1937.
  • Siegfried Fiedler: Generalfeldmarschall Carl Friedrich von Steinmetz. In: Deutsches Soldatenjahrbuch 1971. Schild Verlag, München 1971, Seite 291 ff.