Karizma (cântăreață)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Karizma

Karizma la Festivalul Cerbul de Aur 2008
Date personale
Nume la naștereOlga Fesenco
Născută (36 de ani)
Chișinău, Republica Moldova
Cetățenie Republica Moldova Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreață
Activitate
Alte numeAlexa
Gen muzicalPop, R&B
Instrument(e)Voce
Ani de activitate2003--prezent

Karizma, pe numele său real Olga Fesenco (n. 3 ianuarie 1988, Chișinău), anterior cunoscută și ca Alexa, este o cântăreață de muzică pop din Republica Moldova.

Biografia și cariera[modificare | modificare sursă]

Olga Fesenco s-a născut pe 3 ianuarie 1988, în Chișinău, Republica Moldova și a început să cânte la o vârstă fragedă. A studiat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

A participat la diverse festivaluri internaționale: în România, Ucraina, Turcia, Belgia, Franța, Spania, Italia și Canada.

A obținut premii la multe festivaluri: Locul II la „Steluțele Mării”, România (2003); Locul III la „Perlele Berlinului”, Germania (2003); Locul II la „Kaunas 2004”, Lituania (2004); Locul II la „Micul Prinț”, Moldova (2004); Locul II la „Opus Buen Viaje”, Spania (2006). În septembrie 2005 a participat la Seara Basarabenilor „Cerbul de Aur”, România.

Are la activ colaborări cu compozitori și textieri binecunoscuți: Mihai Dolgan, Marian Stîrcea, Georgeta Voinovan, Corina Boahe, Andrei Strîmbeanu, Efim Krimerman ș.a.

În 2009 Olga Fesenco și-a schimbat numele scenic în Karizma. Aceasta ar fi avut loc deoarece în România numele scenic „Alexa” a fost înregistrat ca brand de către Cat Music prin certificatul de înregistrare a mărcii nr.93741.[1] În același an a câștigat marele premiu la Festivalul de la Mamaia.[2][3]

Tot în 2009 ea a lansat single-ul "On & On", iar în anul următor a lansat primul ei videoclip pentru piesa "On My Way". În 2011 Karizma a lansat un nou single intitulat „I'll Give It Away”.[4][5]

Karizma este căsătorită și așteaptă un copil.[6]

Eurovision[modificare | modificare sursă]

În 2005, ea a participat la prima selecție națională a Republicii Moldova pentru Eurovision Song Contest, când țara a ajuns să debuteze la Eurovision 2005. Ea a concurat în finala națională cu piesa "Un sărut" și a terminat pe locul 9 din 15 participanți. În 2008, ea a făcut o altă încercare de a reprezenta Republica Moldova la concurs cu piesa "We Are One". După ce a primit scoruri mari atât de la telespectatori cât și de la juriu, obținând cel mai mare scor din partea publicului, a terminat pe locul al treilea, la trei puncte în spatele câștigătorului Geta Burlacu. În anul următor a participat în finala națională cu piesa "A Flight to the Light". Cu această piesă a reușit să ajungă pe cea mai bună poziție a sa vreodată în finala națională după ce a terminat pe locul al doilea în spatele lui Nelly Ciobanu. În 2011, ea a făcut o altă încercare în competiție, de data aceasta cu piesa "When Life is Grey". De la telespectatori ea a primit cel mai mare punctaj dintre toți, dar primind note mici de la juriu a terminat pe locul al patrulea, cu 13 puncte. În 2013 ea participă la selecție a Republicii Moldova pentru Eurovision 2013, împreună cu Cristina Croitoru și cu piesa "Never Fall Again".[7]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Single-uri[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Alexa, alias Karizma, se mărită în mai![nefuncțională]
  2. ^ Alexa despre Karizma, flux.md, Ediția de Vineri Nr.200988 din 09 octombrie 2009
  3. ^ „Karizma, talentata cintareata cu originea din Republica Moldova, si-a lansat recent un nou videoclip, care si-a lăsat fanii plin de entuziasm”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Single NOU de la KARIZMA - I'll Give It Away Arhivat în , la Wayback Machine., profm.md
  5. ^ Un nou single semnat de Karizma – „I'll Give It Away”, noi.md
  6. ^ „Confirmat: Karizma va deveni mămică! Barza e așteptată primăvara viitoare”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Juha Repo (). „First nine songs available in Moldova”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]