Kappa (mitologie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Un desen al unui kappa preluat dintr-o copie din anul 1836 a Suiko Kōryaku, de Koga Tōan (1820).

Un kappa (河童? copil-de-apă), cunoscut și sub numele de kawatarō (川太郎? băiat-de-apă), komahiki (駒引? trăgător-de-cai), kawatora (川虎? tigru-de-râu) sau suiko (水虎? tigru-de-râu), este un demon amfibian din categoria mitologică yōkai regăsit în folclorul tradițional japonez. Kappa sunt de obicei descriși ca ființe verzi, asemănătoare oamenilor, cu mâini și picioare palmate și cu o carapace ca a unei broaște țestoase pe spate.

Conform mitologiei, Kappa apreciază castraveții[1] și adoră să intre în luptele de sumo. Aceste creaturi mitologice posedă puteri magice, iar conform legendei Kappa preferă să utilizeze aceste puteri pentru a le face farse oamenilor. Se crede că aceștia se regăsesc în apropierea lacurilor mici, pâraielor și râurilor din Japonia.[2]

Terminologie[modificare | modificare sursă]

Netsuke reprezentând un kappa

Denumirea de kappa este un portmanteau ce provine de la cuvintele kawa (râu) și wappa, o variantă a lui 童 warawa (de asemenea warabe) „copil”. O altă traducere a lui kappa este cea de „sprit de apă”. [3] Kappa sunt, de asemenea, cunoscute regional sub o mare varietate de nume, printre care se numără: kawappa, kawako, kawatarō, gawappa, kōgo, mizushi, mizuchi, suitengu.

Denumirile kawaso, care înseamnă „vidra”, dangame „broasca țestoasă cu carapace moale” și enkō „maimuță” sugerează asemănarea exterioară a demonilor cu aceste animale.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Se spune că kappa prezintă o formă relativ umanoidă, fiind de mărimea unui copil și locuind în lacurile și râurile din Japonia.[2][4] Creaturile sunt neîndemânatice pe uscat, dar se simt ca acasă în apă și prosperă în lunile călduroase.[5] Culoarea lor tipică este verzuie [6] (sau galben-albastră[7]), iar pielea lor poate fi acoperită cu solzi[8][9] sau lipicioasă, având membre palmate și o carapace ca cea de broască țestoasă pe spate.[6] De asemenea, mitologia spune că aceste creaturi au trei anusuri, iar în ciuda staturii mici sunt mult pai puternice din punctul de vedere al forței fizice decât un bărbat adult.[5]

O caracteristică a acestor kappa este faptul că au o cavitate pe cap, denumită sara („farfurie” sau „bol”), care poate reține apa sau alte lichide, fiind considerată de fapt a fi sursa puterii acestor creaturi. Această cavitate trebuie să fie plină când kappa nu se află lângă o sursă de apă, iar dacă se golește sau se usucă, kappa își pierde puterile și moare.[10][11][9] Uneori, se spune că kappa au un miros similar cu cel de pește.[7]

Un kappa ce prezintă păr abundent este denumit hyōsube.[12]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „kappa - Japanese mythology”, Encyclopedia Britannica, accesat în  
  2. ^ a b „Kappa - River Demon in Japanese Folklore”, Mythology.net, , accesat în  
  3. ^ Shamoon, Deborah (). „The Yōkai in the Database: Supernatural Creatures and Folklore in Manga and Anime”. Marvels & Tales. 27 (2): 276–289. doi:10.13110/marvelstales.27.2.0276. ISSN 1521-4281. JSTOR 10.13110/marvelstales.27.2.0276. 
  4. ^ Foster (2015), p. 157.
  5. ^ a b „Kappa | Yokai.com” (în engleză). Accesat în . 
  6. ^ a b Foster (2015), p. 88.
  7. ^ a b Foster (1998), p. 4.
  8. ^ Frédéric, Louis (). „kappa”. Japan Encyclopedia. President and Fellows of Harvard College. p. 480. ISBN 978-0-674-00770-3. 
  9. ^ a b Volker, T. (). The Animal in Far Eastern Art and Especially in the Art of the Japanese. p. 110. ISBN 978-90-04-04295-7. 
  10. ^ Foster (1998), p. 4; Foster (2015), p. 88
  11. ^ Davis, F. Hadland (). Myths and Legends of Japan. New York: T.Y. Crowell Co. pp. 350–351. 
  12. ^ 怪異・妖怪伝承データベース: カッパ, ヒョウスベ [Folktale Data of Strange Phenomena and Yōkai] (în japoneză). International Research Center for Japanese Studies. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]