Kallistos Ware

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Kallistos Ware

Kallistos Ware, de asemenea cunoscut sub numele Timothy Ware, (n. 1934 în Bath, Somerset, Marea Britanie) este un episcop al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol, Profesor de teologie Ortodoxă la Universitatea din Oxford și autor a numeroase cărți despre biserica ortodoxă.

Viața[modificare | modificare sursă]

Timothy Ware s-a născut în 1934 în Bath în sudvestul Angliei. A crescut în biserica anglicană, și s-a înscris cu ajutorul unei burse la școala din Westminster și apoi Universitatea din Oxford, unde și-a obținut prima diplomă în literatură clasică și teologie. La 24 de ani se convertește de la anglicanism la ortodoxie fiind botezat în biserica greacă. Următorii ani îi petrece în Grecia, pe Muntele Athos și la Ierusalim. În 1966 a fost hirotonit preot și ai intrat în monahism în mănăstirea Sfântul Ioan Teologul din Patmos, primind numele Kallistos.

În același an a început să predea Teologie Ortodoxă la Universitatea Oxford și a rămas în această poziție rămâne timp de 35 de ani până s-a retras. În 1982 a fost hirotonit ca episcop vicar al episcopului din Thyateria și Marea Britanie. Ca episcop a rămas în Oxford și a condus mai departe parohia ortodoxă-greacă din Oxford.

În 2001 s-a pensionat din cauza vârstei înaintate, însă a continuat să publice și să călătorească foarte mult pentru a ține prelegeri despre ortodoxie.

Kallistos Ware este din 31 martie 2007 mitropolit titular în Diokleia.

Opera[modificare | modificare sursă]

Kallistos a devenit cunoscut mai ales prin lucrarea The Orthodox Church, pe care a publicat-o ca laic în anul 1963 și care a fost reeditată cu adăugiri de nenumărate ori. Această carte oferă, în limba engleză, cea mai bună introducere istoria și organizarea Bisericii Ortodoxe. A apărut sub numele de botez al autorului Timothy Ware. În anul 1995 a publicat sub numele Kallistos Ware o introducere în dogmele bisericii ortodoxe explicate prin prisma textelor liturgice și a scrierilor Sfinților Părinți: The Orthodox Way (în română: Ortodoxia: Calea dreptei credințe). Deosebit de importante rămân traducerile pe care le-a realizat. Împreună cu G. E. Palmer și Philip Sherrard a tradus Filocalia până acum fiind publicate 4 volume din cele cinci prevăzute pentru ediția în limba engleză. Multe din textele liturgice folosite de către credincioșii ortodocși din spațiul anglofon au fost diortosite de el a editat împreună cu maica Maria Triodul și texte din sărbătorile mai importante ale mineelor. A publicat în limba:

Engleză[modificare | modificare sursă]

Germană[modificare | modificare sursă]

  • Hinführung zum Herzensgebet, 2004, ISBN 3-451-28389-1
  • Mensch werden - an Gott teilhaben : wie versteht die orthodoxe Tradition die Erlösung?, 1997, ISBN 3-906596-00-1
  • Der Aufstieg zu Gott : Glaube und geistliches Leben nach ostkirchlicher Überlieferung, 1998, ISBN 3-906596-03-6

Română[modificare | modificare sursă]

  • Episcop Kallistos Ware, Puterea Numelui. Rugăciunea lui Iisus în spiritualitatea ortodoxă, traducere de Gabriela Moldoveanu, cuvânt înainte de Pr. Prof. Dr. Constantin Galeriu, 1992 ISBN 973-95098-2-7
  • Ortodoxia: Calea dreptei credințe. Iași 1993.
  • Ware, Kallistos:Împărăția lăuntrică. Editura Christiana 1996.ISBN 973-95098-9-4.

Conferințe:

Legături externe[modificare | modificare sursă]