Jubileul de diamant al Elisabetei a II-a

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Steagul personal al reginei Elisabeta a II-a

Jubileul de diamant al Elisabetei a II-a este o sărbătoare multinațională de-a lungul anului 2012 care marchează aniversarea a 60 de ani de domnie a reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit. Elisabeta a II-a a urcat pe tron la 6 februarie 1952 în urma decesului tatălui ei, regele George al VI-lea al Regatului Unit. Astăzi ea este regina a 16 state suverane, dintre care 12 sunt colonii britanice sau dominioane.

În afara Elisabetei a II-a, regina Victoria este singurul monarh din istoria Regatului Unit,[1] Canada,[2][3][4] Australia, Noua Zeelandă și a altor câteva regate din Commonwealth care a celebrat Jubileul de Diamant (în 1897).

Elisabeta a II-a este al doilea monarh în viață după numărul de ani de domnie. Primul monarh în viață după numărul de ani de domnie este regele Thailandei Bhumibol Adulyadej care domnește din 9 iunie 1946.

Britanicii vor sărbători patru zile jubileul de diamant, între 2 - 5 iunie 2012, cu petreceri în stradă și concerte.

Principalele momente festive au început sâmbătă, 2 iunie, data încoronării reginei, când s-a desfășurat derby-ul de la Epsom, singurul în care caii reginei nu au fost premiați până acum. Nici un cal din echipa sa nu a participat anul acesta la derby.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Extra bank holiday to mark Jubilee”. Press Association. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Department of Canadian Heritage (). „Government of Canada Commissions New Canadian Portrait of Her Majesty The Queen”. Queen's Printer for Canada. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Office of the Prime Minister of Canada (). „PM unveils Diamond Jubilee Medal design to honour Canadian contributions”. Queen's Printer for Canada. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Department of Canadian Heritage. „Topics > Monarchy in Canada > Queen's Diamond Jubilee”. Queen's Printer for Canada. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]