Juan de la Cruz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

[1]

Acest articol este despre personificarea națională a Filipinelor. Pentru sfântul spaniol, vezi Ioan al Crucii . Pentru trupă, consultați Juan dela Cruz Band . Pentru serialul TV 2013, vezi Juan dela Cruz (serial TV) . Pentru jucătorul olimpic de baschet spaniol, vezi Juan de la Cruz (baschet) .

Afișul Serviciului de Informații al Statelor Unite distribuit în Asia înfățișând pe Juan dela Cruz gata să apere Filipinele de amenințarea comunismului .

Juan dela Cruz este personificarea națională a Filipinelor , adesea folosit pentru a reprezenta „ omul filipinez ”.  El este de obicei descris purtând pălăria nativă salakot , Barong Tagalog , pantaloni lungi și chinelas (termenul local pentru popularele flipflops ).

Cuprins[modificare | modificare sursă]

  • 1Istorie
  • 2Utilizare
  • 3Vezi si
  • 4Referințe

Istoric [ editați sursa ][modificare | modificare sursă]

Juan dela Cruz a fost inventat de Robert McCulloch-Dick, editorul și editorul The Philippine Free Press în anii 1900.  El a observat frecvența cu care numele au apărut pe blotters-ul poliției și pe dosarele instanțelor. De asemenea, a fost informat că Biserica Catolică a botezat un număr mare de copii numiți după sfinți populari. El a scris deseori versuri mici despre Juan dela Cruz în Free Press din Filipine, care a fost adesea descris povestind crimele mărunte comise de aceștia. Mai târziu, McCulloch-Dick și-a lărgit ideea despre Juan până când l-a făcut pe Juan dela Cruz ca filipinez tipic. Juan dela Cruz este asociat cu imaginea unui bărbat cu aspect naiv care poartă un salakot, camisa de chino, pantaloni și papuci nativi. Jorge Pineda, un desenator rezident al Free Press din Filipine, a desenat prima dată imaginea lui Juan în 1946

Utilizare [ editați sursa ][modificare | modificare sursă]

Un eșantion oficial al unui pașaport filipinez cu „Maria dela Cruz” drept proprietarul fictiv al placeholderului documentului. Activiștii îl descriu adesea pe Juan dela Cruz ca fiind o victimă a imperialismului american , mai ales că multe desene animate editoriale din perioada americană îl înfățișau adesea alături de unchiul Sam fie ca „Frățeniu maro”, fie ca partener asiatic. În timpurile moderne, el este arătat independent ca un loc pentru comentariile comune ale filipinezilor asupra problemelor guvernamentale și sociale.

Termenul, scurtat uneori la „Juan”, se referă și la psihicul colectiv filipinez .

Numele (în spaniolă pentru „ Ioan Crucii ”) este adesea folosit ca nume de substituent pentru un individ anonim , aproximativ echivalentul americanului John Doe . Substituentul feminin este de obicei María dela Cruz , care la fel ca Juan este un prenume comun - deși în cea mai mare parte legal și colocvial rar - în rândul femeilor filipineze , deși Juana dela Cruz își pune amprenta în prezent în campaniile TV din Filipine.

Vezi și https://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Tamad[1][modificare | modificare sursă]

  1. ^ Juan Tamad. „Juan Tamad”. Accesat în .