Joseph Gallieni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Joseph Gallieni
Joseph Gallieni 01.jpg
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Saint-Béat, Midi-Pyrénées, Franța[5] Modificați la Wikidata
Decedat (67 de ani)[1][3][4][6] Modificați la Wikidata
Versailles, Seine-et-Oise, Franța[7][5] Modificați la Wikidata
Înmormântat cimetière Alphonse-Karr[*][[cimetière Alphonse-Karr (cemetery located in Var, in France)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer de prostată) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer
militar
politician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[8] Modificați la Wikidata
StudiiColegiul regal „Henry-le-Grand”
Școala Specială Militară de la Saint-Cyr  Modificați la Wikidata
Activitate
RamuraArmata Terestră Franceză[*]  Modificați la Wikidata
Gradulgeneral de divizie  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaieRăzboiul franco-prusac
Primul Război Mondial  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiLegiunea de Onoare în grad de Mare Cruce[*]
Mareșal al Franței
Godfather promotion of Special Military School of Saint-Cyr[*][[Godfather promotion of Special Military School of Saint-Cyr |​]]  Modificați la Wikidata

Joseph Simon Gallieni (n. , Saint-Béat, Midi-Pyrénées, Franța – d. , Versailles, Seine-et-Oise, Franța) a fost un soldat francez, cel mai activ în calitate de comandant militar și administrator în coloniile franceze si a terminat cariera lui în timpul Primului Război Mondial. El a fost făcut mareșal al Franței postum în 1921. Istoricii, cum ar fi Blond Georges, Vasile Hart Liddell, și Henri Isselin Gallieni de credit cu a fi inteligenta de ghidare din spatele victoriei franceze în Bătălia Prima Marne în 1914.

Tinerețea și cariera[modificare | modificare sursă]

Gallieni sa născut în Saint-Beat, în departamentul Haute-Garonne. El a fost educat la Militaire Prytanée în La Flèche, iar apoi Ecole Militaire Speciale de Saint-Cyr, devenind un al doilea locotenent în Regimentul de infanterie marină treilea înainte de servire în războiul franco-prusac. El a fost promovat locotenent în 1873 și în 1878 căpitanul. El a fost ulterior publicat în Africa, în mijlocul anilor 1870, luând parte la explorări și expediții militare diferite.

După ce a servit în Martinica, Gallieni a fost facut guvernator al Sudanul Francez, timp în care a înăbușit cu succes o rebeliune de insurgenți sudaneze sub Mahmadu Lamine. Din 1892-1896 a slujit în Indochina Franceza comanda doua divizie militară a teritoriului, înainte de a fi expediate către Madagascar, unde a servit ca guvernator până în 1905. Acolo el a suprimat din nou o revoltă, de data aceasta de către forțele monarhiste. În Madagascar, Gallieni implementat "ulei de la fața locului", metoda, care continuă să influențeze teoria contrainsurgență la această zi.

O alegere preferată pentru comandant suprem al armatei franceze în 1911, a scăzut Gallieni poziție în favoarea lui Joseph Joffre, invocând vârsta avansarea și probleme de sănătate.

Primului Război Mondial[modificare | modificare sursă]

Retrage din armată în aprilie 1914, a fost rechemat Gallieni în august pentru a ajuta la apărarea de la Paris, înainte de prima bătălie de la Marna. Joffre, abtine de influență Gallieni și reputația, marginalizați rolul lui Gallieni într-o măsură. Joffre l-au ținut la lungimea brațului de la sediul central, deși se crede că energia Gallieni și previziune a fost salvat ceea ce Paris de la germani. În timp ce creditul pentru apărarea cu succes de la Paris a fost în mare parte atribuită Joffre, faptul că unele Gallieni crezut a câștigat de fapt, bătălia a determinat o dată Joffre să remarcăm celebră, "Je ne sais pas qui l'o gagnée, mais je sais qui bien l ' aurait Perdue. " (Nu stiu cine a castigat [lupta], dar eu știu bine cine ar fi pierdut ".).

Gallieni a văzut o oportunitate de a ataca atunci când armata germană Prima avansat spre est, la începutul lunii septembrie, trimiterea Armatei șasea grevă flancul său, și graba, ulterior, la rezervele față de taxiuri rechiziționat ca răspuns la germani contra-atacuri. La văzut "armata taxi" transferul de trupe în față, Gallieni a făcut una dintre cele mai des remarci-citate ale Primului Război Mondial: "Eh bien, voilà au moins qui n'est pas banal!" ("Ei bine, aici, cel puțin este ceva ieșit din comun!"). Efectele reale ale "armatei taxi" pe victoria franceză de la Marne poate să fi fost mai modestă decât mitul.

Gallieni, ulterior, a servit ca ministru de Război în octombrie 1915 înainte de culcare, citând din nou probleme de sănătate martie 1916; relația sa cu Joffre sa dovedit unul certăreț, în special de-a lungul tacticile folosite de la Verdun. Tulpina de birou de mare au spart starea lui de sănătate deja fragilă, Joseph Gallieni a murit in mai 1916. El a fost post-mortem făcut mareșal al Franței, în 1921.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b Joseph Simon Gallieni, Baza de date Léonore, accesat în  
  3. ^ a b c d Joseph Gallieni, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b c d Joseph Simon Galliéni, Find a Grave, accesat în  
  5. ^ a b Галлиени Жозеф Симон, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  6. ^ a b Joseph Simon Gallieni, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  7. ^ „Joseph Gallieni”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]