Jollibee

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Jollibee
Tipsocietate pe acțiuni  Modificați la Wikidata
Fondată  Modificați la Wikidata
SediuPasig[*], 1605, Filipine
Industriequick service restaurant sector[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
facebook
tweeter

Jollibee este un lanț multinațional filipinez de restaurante fast-food deținute de Jollibee Foods Corporation (JFC). Începând din aprilie 2018, JFC avea un număr total de aproximativ 1.200 de magazine Jollibee din întreaga lume..[1] cu prezență în Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu, Hong Kong, America de Nord, Italia,[2] și Marea Britanie la Londra.[3]

Istorie[modificare | modificare sursă]

În 1975, Tony Tan Caktiong și familia sa au deschis un salon de înghețată Magnolia în Cubao, Quezon City.[4][5] Mai târziu, magazinul a început să ofere mese calde și sandvișuri la cererea clienților. Atunci când produsele alimentare au devenit mai populare decât înghețată, familia a decis să transforme salonul de înghețată într-un restaurant de fast-food, care a devenit primul magazin Jollibee în 1978.[6] Consultantul de management Manuel C. Lumba a sfătuit familia cu privire la schimbarea strategiei.[4]

Compania care va gestiona lanțul de fast-food, Jollibee Foods Corporation, a fost înființată în ianuarie 1978. Până la sfârșitul acelui an, erau șapte sucursale în Metro Manila. Prima ieșire francoizată de la Jollibee a fost deschisă în Santa Cruz, Manila în 1979.[7]

Jollibee a înregistrat o creștere rapidă. A reușit să reziste la intrarea McDonald's în Filipine în 1981, concentrându-se pe gusturile specifice ale pieței filipineze, care se deosebeau de compania americană de fast-food.[8] Primul magazin Jollibee deschis în străinătate în Taiwan în 1986, care este acum închis.[9] Jollibee a continuat să se extindă și să creeze puncte de vânzare atât în ​​țară, cât și în străinătate.

Produse[modificare | modificare sursă]

Jollibee este un restaurant fast-food cu elemente influentate de americani, precum și un tarif ocazional pentru filipinezi. Printre cele mai bune vânzări ale unității se numără Yumburger,,[10] hamburgerul casei introdus pentru prima dată în primele zile de funcționare; Chicken Joy,[11] o masă de pui prăjită introdusă în anii 1980; și Jolly Spaghetti, interpretarea lor în stil dulce de spaghete, care este publicată ca fiind "cele mai meatiști, spaghete cele mai sărate". În Filipine, Jollibee servește produse Coca-Cola pentru băuturile sale; pe piețele de peste mări lanțul servește produselor Pepsi.

Printre alte produse populare sunt Jolly Hotdog, Amazing Aloha Yumburger, Steak Burger, Palabok și Chocolate Sundae. Jollibee oferă, de asemenea, o gamă largă de produse pentru micul dejun.

Proprietatea și gestionarea[modificare | modificare sursă]

Jollibee, marca lanțului de fast food, este deținută de Jollibee Foods Corporation, care are sediul în Pasig, Filipine. JFC a fost deschis pentru franciză din 1979[12], cu peste 1000 de puncte de vânzare Jollibee operate de francize. JFC deține, de asemenea, alte mărci de fast-food din Filipine, cum ar fi Chowking, Greenwich Pizza, Red Ribbon Bakeshop, Mang Inasal și Burger King Philippines.[13]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Jollibee lands in Europe”. Malaya Business Insights. . Accesat în . 
 2. ^ „Blockbuster lines greet Jollibee's first store opening in Milan, Italy”. Businessmirror.com.ph (în engleză). Accesat în . 
 3. ^ „Epic 18-HOUR queues as opening of 'Asian KFC' 🐔 shop Jollibee sparks huge crowds in London”. The Sun (în engleză). . Accesat în . 
 4. ^ a b Go, Josiah (). Fundamentals of Marketing: In The Philippine Setting. Quezon road, Philippines: Design Plus. pp. 1–2. ISBN 971-91860-5-4. 
 5. ^ „About Us «  Jollibee Foods Corporation”. Jollibee.com.ph. Accesat în . 
 6. ^ „From Ice Cream Parlor to Fast Food Empire: Tony Tan Caktiong's Story”. WIPO. World Intellectual Property Organization. Accesat în . 
 7. ^ „Milestones & History”. Jollibee.com.ph. Accesat în . 
 8. ^ „Acquired tastes”. The Economist. Accesat în . 
 9. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite milestone
 10. ^ Gomez, Arvee (). „Serving a Jolly Nation: The Jollibee Success Story”. Philippine Primer. Accesat în . 
 11. ^ Montealegre, Krista (). „Jollibee aims to expand in UK, Italy next year”. BusinessWorld. Accesat în . 
 12. ^ „Jollibee”. Franchising.com. Accesat în . 
 13. ^ „Franchising”. Jollibee. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]