John Mills (actor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
John Mills

John Mills și Brooke Shields în filmul Sahara
Date personale
Nume la naștereLewis Ernest Watts Mills
Născut[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Felixstowe, Suffolk, Anglia
Decedat (97 de ani)[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Denham, Anglia
Cauza decesuluiaccident vascular cerebral Modificați la Wikidata
Frați și suroriAnnette Mills[*][[Annette Mills (British actor, dancer and broadcaster)|​]][7] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMary Hayley Bell[*] ()[7][1]
Aileen Raymond[*][[Aileen Raymond (actriță britanică)|​]] ()[7] Modificați la Wikidata
CopiiJuliet Mills[*]
Hayley Mills[*] Modificați la Wikidata
CetățenieRegatul Unit Regatul Unit
Ocupațieactor de film
Limbi vorbitelimba engleză[8] Modificați la Wikidata
Alma materNorwich High School for Boys[*][[Norwich High School for Boys (former independent school in Norwich, England)|​]]
Sir John Leman High School[*][[Sir John Leman High School (school in Suffolk, UK)|​]]
Langley School[*][[Langley School (school in Norfolk, England, UK)|​]]
Premii Oscar
Cel mai bun actor în rol secundar (1970) pentru Fiica lui Ryan Modificați la Wikidata
Alte premii
Comandor al Ordinului Imperiului Britanic[*] (1960)[1]
Disney Legends[*][[Disney Legends (award given by the Walt Disney Company)|​]] (2002)[2]
Knight Bachelor[*][[Knight Bachelor (title granted to a man who has been knighted by the British monarch but not inducted as a member of one of the organised orders of chivalry)|​]] (1976)[1]
Anexo:Premio Concha de Plata al mejor actor[*][[Anexo:Premio Concha de Plata al mejor actor (awarded by the San Sebastien film festival)|​]] (1967)
Critics' Circle Award for Distinguished Service to the Arts[*][[Critics' Circle Award for Distinguished Service to the Arts |​]] Modificați la Wikidata
Harry Andrews, Anthony Quayle, Sylvia Syms și John Mills într-o scenă din filmul Ice Cold in Alex (1958)

Sir John Mills (n. Lewis Ernest Watts Mills), OIB (n. , Watts Naval School⁠(d), Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. , Denham, Buckinghamshire⁠(d), Anglia, Regatul Unit) a fost un actor englez care a apărut în peste 120 de filme într-o carieră cuprinsă în șapte decenii. Pe ecran, el a jucat deseori oameni care nu sunt deloc excepționali, dar devin eroi datorită bunului simț, generozității și judecății bune. A primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru munca sa în filmul Fiica lui Ryan (1970).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Educat la Liceul pentru băieți Norwich School, Mills a fost pasionat de actoria de la o vârstă fragedă, încurajat de mama sa, fostă administratoare la Haymarket Theatre[9]. S-a mutat la Londra, a intrat într-o companie turistică, făcându-și debutul teatral în 1929 la London Hippodrome în piesa The Five O'Clock Girl unde a fost remarcat de celebrul dramaturg Noël Coward[9]. După ce a jucat în piesa lui Coward Cavalcade, s-a stabilit definitiv ca interpret și a început să primească propuneri pentru marele ecran. Prima sa aparițumită în film datează din 1932, în filmul The Midshipmaid, dar primul său rol de o importanță a fost în filmul Adio, domnule Chips! (1939), ecranizare a romanului omonim al lui James Hilton.

În timpul anilor 1940, Mills a fost un idol al publicului cinematografic britanic, mulțumită unei serii de roluri și personaje militare cu un caracter ferm și hotărât, dar și capabil de sensibilitate și umanitate. Astfel de roluri a jucat în mai multe filme, printre care și de propagandă de război, precum Eroii mării (1942) de David Lean și Întoarcerea lui Sidney Gilliat (1944). Remarcabilă a fost interpretarea sa a rolului tânărului Pip din filmul Marile speranțe (1946), regizat tot de David Lean, film care a a fost bine primită de public[9].

Ajungând spre sfârșitul anilor 1960 în roluri de personaje-caractere la înălțimea carierei sale, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor de rol secundar, jucându-l pe idiotul nefericit al satului din filmul lui David Lean, Fiica lui Ryan (1970), personaj foarte aparte de cele jucate anterior.

Părintele unei familii de artiști, tatăl actrițelor Hayley Mills și Juliet Mills, în ultima parte a vieții sale, John Mills a fost afectat de grave probleme de vedere, totuși a continuat să lucreze, concentrându-se pe personaje afectate de orbire. Printre ultimele apariții ale sale se numără cele din Cats (1998), o versiune filmată a celebrului muzical omonim de Andrew Lloyd Webber, și cea a vârstnicului profesor de școală, din versiunea teatrală a lui Adio domnule Chips (1982).

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Who's who 
  2. ^ https://d23.com/walt-disney-legend/sir-john-mills/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d „John Mills”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  5. ^ a b c d John Mills, SNAC, accesat în  
  6. ^ a b c d John Mills, Internet Broadway Database, accesat în  
  7. ^ a b c Oxford Dictionary of National Biography 
  8. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  9. ^ a b c it Il chi è del cinema, De Agostini, 1984, Vol. II, pag. 357

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de John Mills la Wikimedia Commons