John Langdon Haydon Down

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
John Langdon Haydon Down
Date personale
Nume la naștereJohn Langdon Haydon Down Modificați la Wikidata
Născut[1] Modificați la Wikidata
Torpoint, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Decedat (67 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Greater London, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
PărințiJoseph Almond Down[*][[Joseph Almond Down (7 Mar 1783 - 1853)|​]][2] Modificați la Wikidata
Frați și suroriJane Down[*][[Jane Down (1809 -)|​]][2] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMary Crellin[*][[Mary Crellin (22 Feb 1829 -)|​]][2] Modificați la Wikidata
CopiiLilian Langdon Langdon-Down[*][[Lilian Langdon Langdon-Down |​]][2]
Everleigh Langdon Langdon-Down[*][[Everleigh Langdon Langdon-Down (18 Dec 1861 - 4 Aug 1883)|​]][2]
Percival Langdon Langdon-Down[*][[Percival Langdon Langdon-Down (6 May 1868 - 19 Aug 1925)|​]][2]
Reginald Langdon Langdon-Down[*][[Reginald Langdon Langdon-Down (4 Aug 1866 - 29 May 1955)|​]][2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațiemedic
psihiatru
neurolog[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[3] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materBarts and The London School of Medicine and Dentistry[*][[Barts and The London School of Medicine and Dentistry (Medical and dental school in London, England)|​]]  Modificați la Wikidata

John Langdon Haydon Down (n. , Torpoint, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. , Greater London, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost un medic britanic cunoscut ca fiind prima persoană care a descris semnele caracteristice ale sindromului ce îi poartă numele.

Biografie[modificare | modificare sursă]

J. Down s-a născut în localitatea Torpoint, Cornwall din părinți de origine irlandeză. Străbunicul din partea tatălui a fost episcop catolic de Derry. După ce a studiat la școala din localitatea sa natală, la 14 ani a devenit ucenicul tatălui său care era farmacist. La vârsta de 18 ani se mută la Londra unde lucrează ca ajutor de chirurg. Aici, în sarcina sa cădeau activitățile de recoltare a sângelui, extragere a dinților, administrare a medicamentelor, iar apoi, în sfârșit, izbutește să se angajeze într-un laborator farmaceutic din Bloomsbury Square. Tot în acea vreme îl cunoaște pe Michael Faraday care îl inițiază în experimentele cu gaze. În 1853 se întoarce în orașul natal unde își continuă activitatea farmaceutică alături de tatăl său. La un an după moartea acestuia se hotărăște să studieze medicina la Spitalul Regal din Londra (Royal London Hospital). În anul 1856 se înscrie în Colegiul Regal al Chirurgilor din Anglia iar în 1858 este numit director medical al azilului de retardați mintali Earlswood din Surrey.

Aici lucrează cu copii afectați de diferite grade de retard mintal și discapacități intelectuale, în urma căruia a scris faimoasa sa operă Observații cu privire la clasificarea etnică a retardaților mintali (Observations on an ethnic classification of idiots), lucrare în care stabilește o clasificare a persoanelor cu handicap intelectual în funcție de caracteristicile etnice. În studiile sale au o puternică influență teoriile lui Charles Darwin, poate și datorită înrudirii acestora, cei doi având o nepoată comună. Contribuția sa cea mai populară este descrierea categoriei pe care el a numit-o Retardul mintal al mongoloizilor, nume dat de faptul că caracteristicile bolii au aspecte comune cu popoarele nomade care trăiesc în Mongolia, și în care se includeau indivizi purtători ai trisomiei 21(sindromului Down).

Cei doi fii ai doctorului Down, Reginald și Percival, au continuat activitatea de cercetare a tatălui său, primul dintre aceștia adăugând la lista, alcătuită de tatăl său, de caracteristici fizice ale sindromului Down și forma specifică a cutelor palmare la persoanele suferinde de această boală.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d John Langdon Haydon Langdon-Down, Munk's Roll 
  2. ^ a b c d e f g Kindred Britain 
  3. ^ Czech National Authority Database, accesat în