Johann Friedrich, Elector de Saxonia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ioan Frederic I
Principe elector al Saxoniei

Ioan Frederic I (portret de Lucas Cranach cel Bătrân, 1531).
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Torgau, Saxonia, Germania[1] Modificați la Wikidata
Decedat (50 de ani) Modificați la Wikidata
Weimar, Principatul Saxoniei[2] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSt. Peter und Paul[*][[St. Peter und Paul (church in Weimar, Germany)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiJohann der Beständige[*][[Johann der Beständige (Elector of Saxony (1468-1532))|​]]
Sofia de Mecklenburg[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriJohann Ernst[*][[Johann Ernst (German duke)|​]]
Maria of Saxony, Duchess of Pomerania[*][[Maria of Saxony, Duchess of Pomerania (Duchess of Pomerania)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSibylle von Jülich-Kleve-Berg[*][[Sibylle von Jülich-Kleve-Berg (German noblewoman (1512-1554))|​]] (din )[3] Modificați la Wikidata
CopiiJohann Friedrich II.[*][[Johann Friedrich II. (Duke of Saxony)|​]]
Johann Wilhelm
Johann Friedrich III.[*][[Johann Friedrich III. (Titular duke of Saxony; nominal Duke of Saxe-Gotha (1538-1565))|​]]
Johann Ernst II von Sachsen[*][[Johann Ernst II von Sachsen ((1535-1535))|​]][4] Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[5] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăCasa de Wettin
Elector de Saxonia
Domnie16 august 1532 – 24 aprilie 1547
PredecesorJohann
SuccesorMaurice
Duce de Saxonia
Domnie24 aprilie 1547 – 3 martie 1554
PredecesorMaurice
SuccesorJohann Friedrich al II-lea
Landgraf de Turingia
Domnie16 august 1532 – 24 aprilie 1547
PredecesorJohann
SuccesorJohann Ernest
Semnătură

Ioan Frederic I, supranumit Ioan cel Mărinimos, (în germană Johann Friedrich I; n. 30 iunie 1503 – d. 3 martie 1554), a fost principe elector al Saxoniei și șeful Confederației Protestante Germane, „Campion al Reformei”.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ioan Frederic a fost fiul cel mare al principelui elector Ioan și a primei lui soții, Sofia de Mecklenburg-Schwerin, care a murit la 14 zile după nașterea sa, la 12 iulie 1503. El a fost educat de George Spalatin, prieten și consilier al lui Martin Luther și, prin urmare, Johann a dezvoltat devotamentul față de învățăturile lui Martin Luther. Cunoștințele sale de istorie au fost cuprinzătoare iar biblioteca sa, care conținea scrieri din toate domeniile științei, a fost una dintre cele mai mari biblioteci germane.

Johann Friedrich I

El a cultivat o relație personală cu Martin Luther, începând să corespondeze cu el în zilele când a fost emisă bula de excomunicare împotriva reformatorului și devenind adept convins al acestuia.
Cu viu interes a observat dezvoltarea mișcării reformatoare. El a citit cu nerăbdare scrierile lui Luther, a cerut tipărirea completă a primei ediții a operelor sale și în ultimii ani ai vieții sale a promovat elaborarea ediției Jena.

Influența luteranismul la curtea lui Ioan Frederic a fost vizibilă, de asemenea, datorită traducerii romanței frenceze Magelone de către Veit Warbeck, realizată în pregătirea căsătoriei lui Ioan Fredericîn 1527; elementele catolice au fost suprimate.[6]

Tatăl său l-a introdus în afacerile politice și diplomatice ale timpului și el a condus primele negocierile privind un tratat cu Hesse în Kreuzburg și Friedewald. A luat parte în mod activ la tulburările cauzate de afacerea Pack și Luther a fost recunoscător pentru eforturi sale, în ciuda tinereții sale, pentru menținerea păcii.

În 1532 Ioan Frederic i-a succedat tatălui său ca elector. La început el a domnit împreună cu fratele său vitreg, Johann Ernest, însă în 1542 a devenit singurul conducător.

El a consolidat Biserica Luterană de stat prin instituirea unui Consistoriu electoral (1542). Când a izbucnit războiul în Schmalkaldic (1546), el a mărșăluit spre sud, în fruntea trupelor sale, dar invazia neașteptată a țării sale de către vărul său, ducele Maurice, l-a obligat să se întoarcă. A reușit să recucerească cea mai mare parte a posesiunilor sale și să-l respingă pe Maurice, dar brusc împăratul s-a îndreptat spre nord și l-a surprins pe principele elector. Bătălia de la Mühlberg din 24 aprilie 1547 i-a dispersat armata. Ioan Frederica fost rănit pe partea stângă a feței, rană care i-a lăsat o cicatrice urâtă de la ochi în jos pe obraz. A fost luat prizonier de Carol al V-lea și trimis în exil la Worms.

A fost eliberat la 1 septembrie 1552. Călătoria sa către casă a fost un marș triumfal. A îndepărtat guvernul de la Weimar și a reformat condițiile țării sale, dar a murit în termen de doi ani. De o atenție specială din partea lui s-a bucurat Universitatea de la Jena. A murit la Weimar la vârsta de 50 de ani.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Johann Friedrich”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ „Johann Friedrich”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ Kindred Britain 
  4. ^ The Peerage 
  5. ^ IdRef, accesat în  
  6. ^ Krömmelbein, Thomas (). „Veit Warbeck und die kurzweilige Historia von der schönen Magelone by Gmünder Volkshochschule”. Zeitschrift für deutsches Altertum und deutsche Literatur. 116 (2): 67–69.