Sari la conținut

Joc electronic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un joc electronic este un joc care folosește electronica pentru a crea un sistem interactiv cu care un jucător se poate juca. Jocurile video sunt cea mai comună formă astăzi și din acest motiv cei doi termeni sunt adesea folosiți interschimbabil. Există și alte forme obișnuite de jocuri electronice, inclusiv jocuri electronice portabile, sisteme de sine stătătoare (de exemplu, pinball, aparate de slot sau jocuri arcade electro-mecanice) și produse exclusiv non-vizuale (de exemplu, jocuri audio).

Jocuri bazate pe text[modificare | modificare sursă]

Exemple

Jocuri pinball[modificare | modificare sursă]

Exemple

Jocuri de consolă portabilă[modificare | modificare sursă]

Brick Game

Brick Game este o consolă portabilă de jocuri cu un ecran împărțit în 200 pixeli și jocuri încorporate, fără posibilitatea de a descărca altele noi. Acesta conține întotdeauna jocul "Tetris" (motiv pentru care consola în sine este numită și "Tetris"; mai târziu acest nume a fost transferat pentru alte dispozitive similare), iar compoziția și numărul de alte jocuri au fost diferite. A fost produsă în China/Rusia. În prezent, această consolă este populară în rândul fanilor de retrocomputing.

Exemple de jocuri

Arcade Redemption game[modificare | modificare sursă]

Jocuri de noroc[modificare | modificare sursă]

Jocuri audio[modificare | modificare sursă]

Jocuri video[modificare | modificare sursă]

Jocuri arcade[modificare | modificare sursă]

Jocuri de computer[modificare | modificare sursă]

Jocurile de computer constituie o categorie de aplicații software care este destinată distracției. De la apariția acestora, în lumea computerelor, în anii 1970, până astăzi, industria a evoluat, astfel că putem vorbi cu ușurință de multe evenimente de prezentare a jocurilor, cum ar fi E3 sau CeBit la nivel mondial sau CERF în România, precum și de câteva organizații de jucători profesioniști.

Anii ’70 a fost perioada cand jocurile arcade au avut o ascensiune istorica, insa radacinile lor se scufund pana in anii ’50, atunci cand a fost invenatat cu adevarat primul joc video, care rulau pe computere EDSAC si Osciloscope. Au urmat 20 de ani in care s-au scris istoria jocurilor video, incepand cu simulare de rachete, inventat de catre Thomas Goldsmith si Estle ray Man, apoi versiunea X si O, Tenis de masa, Spacewar si in 1968 a fost creata prima consola de jocuri video, Training Apparatus, cu un joc de ping-pong. 1970 a adus umanitatii primul joc arcade, Computer Space, care functiona cu monede si care a desemnat inceputul unei generatii noi de console. De-a lungul timpului au aparut mai multi dezvoltatori de software de jocuri, care au creat console pentru jocuri cu tematici diferitee, unele performante, altele calititav slabe. Epoca digitala este cea care a readus interesul pentru jocurile video si a reintrodus jocurile pentru scopurile academice.

Tipuri de joc

Există multe tipuri de jocuri de calculator:

La unele tipuri de jocuri se poate adăuga prefixul „MMO“, care înseamnă „Massively Multiplayer Online“, reprezentând un joc care se poate juca numai online, în care sute de mii de jucători joacă în același timp, în aceeași lume. Cele mai multe MMO-uri sunt MMORPG-uri.

Câteva exemple de jocuri strategice sunt:

Jocuri de consolă[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Industria jocurilor video
Activități Slujbe Tipuri de jocuri video Companii
Design de jocuri
Dezvoltare de jocuri
Programare de jocuri
Testare de jocuri
Design de nivele
Producător
Regizor
Designer
Programator
Artist
Tester
Designer nivele
Arcade
Computer
Consolă
Portabil
Dezvoltator
Editură
Listă dezvoltatori
Listă edituri
Liste de jocuri video
Lista persoanelor din industria jocurilor video