Jenna Ortega

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jenna Ortega
Date personale
Nume la naștereJenna Marie Ortega Modificați la Wikidata
Născută (21 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Coachella Valley⁠(d), California, SUA[3] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii[4] Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță de film
actriță de teatru[*]
scriitoare
actriță Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză
limba spaniolă Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Jenna Marie Ortega (n. , Coachella Valley⁠(d), California, SUA) este o actriță americană. Ea și-a început cariera de actriță de când era copil, fiind recunoscută pentru rolul ei de tânăra Jane în seria de comedie-dramă The CW Jane the Virgin (2014–2019). Rolul ei inovator a venit în interpretarea lui Harley Diaz în serialul Disney Channel Stuck in the Middle [5](2016–2018), pentru care a câștigat un premiu Imagen. A jucat-o pe Ellie Alves în cel de-al doilea sezon al seriei de thriller You în 2019 și a jucat în filmul de familie Yes Day (2021), ambele pentru Netflix.

Ortega a primit laude de critică pentru performanța sa din filmul pentru adolescenți The Fallout (2021) și a continuat să joace în filmele de groază Scream și X din 2022. A jucat rolul lui Wednesday Addams în serialul de comedie horror Netflix Wednesday (2022), pentru care a primit nominalizări la Globul de Aur și la Premiile Screen Actors Guild.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Jenna Marie Ortega[6] s-a născut pe 27 septembrie 2002, în Coachella Valley, California, al patrulea dintre cei șase copii. Tatăl ei este de origine mexicană, iar mama ei este de origine mexicană și portoricană.[7] [8]Datorită carierei sale, Ortega nu a „trăit cu adevărat un stil de viață normal” și și-a exprimat regretul că a ratat experiența tradițională de liceu și etapele de referință ale adolescenței, cum ar fi balul și absolvirea.[9]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Ortega și-a folosit platformele pentru a promova sprijinul pentru imigranți și politica care îi implică.[10] Ortega este un susținător al Mândriei peste prejudecăți, o campanie care promovează acceptarea față de comunitatea LGBT; [11]ea pledează pentru organizație încă de la vârsta de 13 ani. Ea este pro-imigrație și anti-discriminare, [12]și a declarat pentru Teen Vogue: „Este important să-ți îmbrățișezi cultura astăzi, deoarece există atât de multe etnii diferite în America. În cele din urmă, tu ești tu. Trebuie să rămâi fidel cu tine însuți și nu te poți schimba pentru a te potrivi sau pentru a face pe altcineva să se simtă confortabil.”[12] În 2020, Ortega a fost numită ambasador al mărcii Neutrogena.[13] Devenind ambasador, ea i-a spus către ¡Hola!: „Nu aș putea fi mai extaziată. O spun iar și iar, dar într-adevăr este un sentiment atât de suprarealist, mai ales cu un brand atât de iconic, pe care l-am admirat pentru așa ceva. mult timp.”[14] [15]În anul următor, Ortega a anunțat pe Instagramul ei că colaborează cu Neutrogena la „For People with Skin”, care reprezintă „un angajament de echipă de a promova sănătatea pielii pentru toți consumatorii, indiferent de rasă, vârstă. , etnie, nevoie de piele sau venit.”[16]

În 2022, Ortega a dezvăluit că aproape că a încetat să mai joace pentru a deveni jucător de fotbal. Ea a spus că a jucat în toate pozițiile de atac și, în unele cazuri, ca mijlocaș.[17] A făcut parte ca fată din Organizația portugheză de Fotbal pentru Tineret, un program de fotbal pentru tineri.[18]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.webcitation.org/6hABNqrur?url=http://www.disneyabcpress.com/disneychannel/wp-admin/admin-ajax.php?action=dap_drawer, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Jenna Ortega, MAK 
  3. ^ https://folkd.com/user/jennaortega  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ https://www.zestvine.com/jenna-ortega/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ „Stuck in the Middle (TV series)”, Wikipedia (în engleză), , accesat în  
  6. ^ „Disney Channel pe Instagram: "Fun facts about @jennaortega! #stuckinthemiddle". Instagram. Accesat în . 
  7. ^ Barbeito, Camila (). „At 13 Years Old, Jenna Ortega Wrote An Essay About Being 'Proud' Of Her Latinidad”. we are Mitú. 100% American & Latino. Accesat în . 
  8. ^ Nast, Condé (). „How Jane the Virgin Star Jenna Ortega Is Standing Up to Hurtful Anti-Immigration Rhetoric” (în engleză). Teen Vogue. Accesat în . 
  9. ^ „Jenna Ortega Thinks She Could Be the One to Finally Take Down Joe Goldberg in 'You' (în engleză). Cosmopolitan. . Accesat în . 
  10. ^ King, Michelle Penelope. „Disney Star Jenna Ortega Shares Why Young Women Should Not Be Afraid To Take A Stand” (în engleză). Forbes. Accesat în . 
  11. ^ sbachhlia@gmail.com (). „Is Jenna Ortega Gay: Wednesday Star Calls Her Co-star "Wife!" Know Her Sexuality” (în engleză). Tech Radar 247. Accesat în . 
  12. ^ a b Nast, Condé (). „How Jane the Virgin Star Jenna Ortega Is Standing Up to Hurtful Anti-Immigration Rhetoric” (în engleză). Teen Vogue. Accesat în . 
  13. ^ „Jenna Ortega Gets Real About Horror-Movie Makeup and How It Affects Her Skin | Jenna ortega, Ortega, Natalie ortega”. Pinterest. Accesat în . 
  14. ^ Sarrubba, Stefania (). „Jennifer Garner Welcomes 'You' Star Jenna Ortega To The Neutrogena Family” (în engleză). TheThings. Accesat în . 
  15. ^ „Lana Condor and Jenna Ortega Are Neutrogena's Newest Ambassadors! Everything to Know About Their Partnership” (în engleză). Peoplemag. Accesat în . 
  16. ^ „Closing the Gap: Calling All People with Skin | The Bar” (în engleză). www.neutrogena.com. Accesat în . 
  17. ^ „Jenna Ortega, Mercoledì Addams, rivela: "Stavo per lasciare tutto per il calcio!". La Gazzetta dello Sport. Accesat în . 
  18. ^ „Jenna Ortega, Mercoledì Addams segreta: la passione per Messi, le guide folli e gli animali imbalsamati” (în italiană). tuttosport.com. Accesat în .