Jasmila Žbanić

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jasmila Žbanić
Date personale
Născută (49 de ani)[1][2][5] Modificați la Wikidata
Sarajevo, Republica Socialistă Bosnia și Herțegovina, RSF Iugoslavia[6] Modificați la Wikidata
Cetățenie Bosnia și Herțegovina Modificați la Wikidata
Ocupațieregizoare de film
actriță
scenaristă
producătoare de film
video artist[*][[video artist (person who creates video art)|​]] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiUniversitatea din Sarajevo[*], Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu[*][[Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu (institute in Bosnia and Herzegovina)|​]]  Modificați la Wikidata
Opere importanteGrbavica, Na putu[*][[Na putu (film din 2010 regizat de Jasmila Žbanić)|​]], For Those Who Can Tell No Tales[*][[For Those Who Can Tell No Tales (film din 2013 regizat de Jasmila Žbanić)|​]], Quo Vadis, Aida?[*][[Quo Vadis, Aida? (2020 film directed by Jasmila Žbanić)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiEuropean Film Award for Best Director[*][[European Film Award for Best Director (annual European film award)|​]] ()[3][4]
Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun film ()[3]  Modificați la Wikidata

Jasmila Žbanić (pronunție în bosniacă: [jasmǐla ʒbǎːnitɕ]; n. , Sarajevo, Republica Socialistă Bosnia și Herțegovina, RSF Iugoslavia) este o regizoare de film, scenaristă și producătoare bosniacă, cel mai bine cunoscută pentru că a scris și regizat Quo Vadis, Aida?⁠(d) (2020), care i-a adus nominalizări pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, Premiul BAFTA pentru cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza și Premiul BAFTA pentru cel mai bun regizor.

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Žbanić s-a născut în Sarajevo în decembrie 1974. A învățat la școlile locale înainte de a urma cursurile Academiei de Arte din Sarajevo, unde a obținut o diplomă de licență.[7] A lucrat o vreme în Statele Unite ca păpușar și ca clovn într-un atelier Lee De Long. În 1997, a fondat Asociația Artiștilor „Deblokada” și a început să facă documentare și scurtmetraje.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Žbanić a plecat în Statele Unite pentru a lucra ca păpușar la Bread and Puppet Theater din Vermont. De asemenea, a învățat să joace ca clovn într-un atelier Lee De Long.

După întoarcerea ei în Bosnia și Herțegovina, a fondat Asociația Artiștilor „Deblokada” (adică deblocare).[8] Prin Deblokada, Žbanić a scris și a produs multe documentare, opere de artă video și scurtmetraje. Lucrările sale au fost expuse în întreaga lume, proiectate la festivaluri de film și prezentate la expoziții precum Manifesta 3 din Slovenia în 2000, Kunsthalle Fridericianum din Kassel în 2004 și Bienala de la Istanbul în 2003. De atunci a realizat filme de lung metraj bine primite.

Žbanić la Festivalul de Film de la Sarajevo în august 2007

Lungmetrajul din 2006 al lui Žbanić Grbavica a câștigat Ursul De Aur la a 56-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin,[9] Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internațional de Lungmetraj din 2006 și a primit Premiul pentru cel mai bun Film European și cea mai bună Actriță Europeană în 2006.[8] Filmul ei din 2010 Na putu⁠(d), care explorează relația unui cuplu tânăr care trăiește în Sarajevo,[10] a fost proiectat la al 60-lea Festival Internațional de Film de la Berlin.[11]

Filmul dramatic de război al lui Žbanić din 2020 Quo Vadis, Aida?⁠(d) a câștigat Premiul Publicului la a 50-a ediție a Festivalului Internațional de Film Rotterdam, Premiul pentru cel mai bun Film Internațional la Festivalul de Film de la Gothenburg 2021,[12] a participat la al 77-lea Festival Internațional de Film de la Veneția[13] și, de asemenea, a câștigat Premiul Internațional pentru cel mai bun Film la a 36-a ediție a Premiilor Independent Spirit.[14] Mai mult, în martie 2021, filmul a fost nominalizat pentru cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza și Žbanić a fost nominalizată pentru cel mai bun Regizor la a 74-a ediție a Premiilor Academiei Britanice de Film.[15] Pe 15 martie 2021, filmul lui Žbanić a fost nominalizat pentru cel mai bun Lungmetraj Internațional la Premiile Academiei.[16]

Teme și personaje[modificare | modificare sursă]

Žbanić recunoaște că filmele ei se preocupă în principal de oamenii din Bosnia și Herțegovina. Ea afirmă că folosește filmul pentru a explora problemele legate de viața ei. Știe că se află în competiție cu masa altor cinematografe regionale cu standarde foarte înaște.[17] Žbanić se străduiește să creeze personaje care nu sunt doar „alb-negru”, deoarece oamenii reali nu sunt atât de simpli. Ea nu creează personaje care sunt sfinți și eroi stricți, dar care ar putea fi slabi și, de asemenea, curajoși și toleranți. În 2017, Žbanić a semnat Declarația privind limba comună a croaților, sârbilor, bosniacilor și muntenegrenilor.[18]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Film[modificare | modificare sursă]

An Film Regizor Scenarist Producător Rotten Tomatoes Metacritic
1995 Autobiografija Da Da Nu
1997 Poslije, poslije Da Da Nu
1998 Noć je, mi svijetlimo Da Da Da
Ljubav je... Da Da Nu
2000 Red Rubber Boots Da Da Da
2003 Sjećaš li se Sarajeva Da Da Nu
Images from the Corner Da Da Nu
2004 Birthday Da Da Nu
2006 Grbavica Da Da Nu 98%[19] 71%[20]
2010 On the Path⁠(d) Da Da Nu
2013 For Those Who Can Tell No Tales⁠(d) Da Da Da
2014 One Day in Sarajevo Da Nu Da
Love Island⁠(d) Da Da Nu
2017 Men Don't Cry⁠(d) Nu Nu Da
2020 Quo Vadis, Aida?⁠(d) Da Da Da 100%[21] 97%[22]

Televiziune[modificare | modificare sursă]

An Emisiune Episoade Regizor Scenarist Producător
TBA The Last of Us[23] TBA Da Nu Nu

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Jasmila Žbanić”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Jasmila Žbanić, Filmportal.de, accesat în  
  3. ^ a b https://orf.at/stories/3239874/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ europeanfilmawards.eu, accesat în  
  5. ^ a b Jasmila Zbanic, Munzinger Personen, accesat în  
  6. ^ „Jasmila Žbanić”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ „Jasmila Zbanic • Director”. Cineuropa - the best of european cinema. Accesat în . 
  8. ^ a b „On The Path”. The Match Factory. Accesat în . 
  9. ^ Holdsworth, Nick (). „Woman on the path to directing”. Variety. Accesat în . 
  10. ^ 'Na Putu': a sublime film of compassion by Jasmila Zbanic”. Today's Zaman. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „Hollywood Reporter: Berlin festival unveils full lineup”. hollywoodreporter.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ N.V. (). „Film "Quo vadis, Aida" nagrađen na filmskim festivalima u Roterdamu i Goterborgu” (în bosniacă). Klix.ba. Accesat în . 
  13. ^ Sharf, Zack (). „Venice Film Festival 2020 Full Lineup: Luca Guadagnino, Chloe Zhao, Gia Coppola, and More”. IndieWire⁠(d). Accesat în . 
  14. ^ N.O. (). "Quo Vadis, Aida?" dobio još jednu nagradu za najbolji strani film” (în bosniacă). Klix.ba. Accesat în . 
  15. ^ L.K. (). "Quo Vadis, Aida?" nominovan za dvije BAFTA nagrade” (în bosniacă). Klix.ba. Accesat în . 
  16. ^ L.K. (). „Film Jasmile Žbanić o genocidu u Srebrenici nominovan za Oscara!” (în bosniacă). Klix.ba. Accesat în . 
  17. ^ Žbanić, Jasmila. „Jasmila Žbanić: Nikoga ne zanima to što Bosna nema kameru ili što je tu bio rat”. Oslobodenje. Accesat în . 
  18. ^ Derk, Denis (). „Donosi se Deklaracija o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca” [A Declaration on the Common Language of Croats, Serbs, Bosniaks and Montenegrins is About to Appear] (în Serbo-Croatian). Zagreb. pp. 6–7. Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ „Grbavica”. rottentomatoes.com. . Accesat în . 
  20. ^ „Grbavica”. metacritic.com. . Accesat în . 
  21. ^ „Quo Vadis, Aida?”. rottentomatoes.com. . Accesat în . 
  22. ^ „Quo Vadis, Aida?”. metacritic.com. . Accesat în . 
  23. ^ Petski, Denise (). 'The Last Of Us': Jasmila Žbanić & Ali Abbasi To Direct HBO Series Based On Video Game”. Deadline. Penske Media Corporation⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]