Jacques Balmat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Jacques Balmat
Jacques Balmat.jpg
Date personale
Născut [1] Modificați la Wikidata
Chamonix-Mont-Blanc, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani) Modificați la Wikidata
Sixt-Fer-à-Cheval, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupație alpinist[*]
mountain guide[*]
Amateur geology[*] Modificați la Wikidata
Jacques Balmat pe Mont Blanc cu un alpenstock şi un topor
Jacques Balmat (stânga) lângă Horace-Benedict de Saussure, „Părintele Alpinismului”, monument ridicat în Chamonix.

Jacques Balmat (n. 1762 – d. 1834) a fost alpinist și călăuză montană în Savoia, născut ca cetățean al Regatului Sardiniei.

Născut în valea Chamonix, a fost vânător de capre sălbatice și colecționar de cristale. El a efectuat prima ascensiune a vârfului Mont Blanc împreună cu medicul Michel-Gabriel Paccard la 8 august 1786. Pentru această realizare, regele Victor Amadeus al III-lea al Sardiniei i-a acordat titlul onorific le Mont Blanc.

După ascensiunea reușită, Balmat a primit premiul promis cu 25 de ani în urmă de Horace-Bénédict de Saussure primului om care va urca pe Mont Blanc. La 3 august 1787, a urcat vârful din nou, împreună cu de Saussure și alți 16 oameni.

În timpul războaielor napoleoniene, Savoia a trecut sub control francez, iar Jacques Balmat a devenit membru al consiliului comunei. A efectuat o tentativă nereușită de a introduce oile merinos în valea Chamonix. [2]

Balmat a fost criticat pentru relatarea autobiografică a ascensiunii, publicată ulterior în engleză sub titlul Jacques Balmat or The First Ascent of Mont Blanc: A True Story,[3] în care rolul doctorului Paccard a fost minimalizat. Milner a descris relatarea lui Balmat ca fiind „cețos de romantică și în mare parte fictivă” și a citat patru analiști ai istoriei alpinismului care au găsit erori în versiunea relatată de Balmat.[4]

Shipton l-a descris pe Balmat ca fiind „lăudăros și îngâmfat” și a spus că „are un caracter vanitos și răutăcios. Succesul i s-a urcat la cap și în curând a început să amplifice rolul jucat de el.”[5]

Balmat a murit după ce a căzut de pe o stâncă în timp ce căuta aur în valea Sixt în 1834. [3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Jacques Balmat”, data.bnf.fr[*] http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12002048x, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (help)
  2. ^ Milner, C. Douglas (). Mont Blanc and the Aiguilles. Londra: Robert Hale Limited. p. 28. 
  3. ^ a b Oxley, T. Louis (). Jacques Balmat or The First Ascent of Mont Blanc: A True Story. Londra: Kerry & Endean. Accesat în . 
  4. ^ Milner, C. Douglas (). Mont Blanc and the Aiguilles. Londra: Robert Hale Limited. p. 16. 
  5. ^ Shipton, Eric (). Mountain Conquest. New York: American Heritage Publishing Co. pp. 21–28. 
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Jacques Balmat