Jacopo Amigoni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jacopo Amigoni
Date personale
Născut1682[1][2] Modificați la Wikidata
Napoli, Regatul Neapolelui[3] Modificați la Wikidata
Decedat (70 de ani)[4][1][5][6] Modificați la Wikidata
Madrid, Madrid⁠(d), Spania[7] Modificați la Wikidata
Frați și surori Carlotta Amigoni[*][[Carlotta Amigoni |​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Maria Antonia Marchesini[*][[Maria Antonia Marchesini |​]] Modificați la Wikidata
CopiiCaterina Amigoni Castellini[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
artist grafic[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană[8][9] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticpictură  Modificați la Wikidata
Profesor pentru Giuseppe Becchetti[*][[Giuseppe Becchetti (Italian draughtsman; 1724; Bologna; 1794; Bologna)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăRococo  Modificați la Wikidata
Opere importante Peter I, Emperor of Russia[*][[Peter I, Emperor of Russia (pictură de Jacopo Amigoni)|​]]  Modificați la Wikidata

Jacopo Amigoni (n. 1682, Napoli, Regatul Neapolelui – d. , Madrid, Madrid⁠(d), Spania), [10] numit și Giacomo Amiconi, a fost un pictor italian din perioada barocă târzie sau rococo, care și-a început cariera la Veneția, dar a călătorit și a fost prolific în toată Europa, unde portretele sale somptuoase erau foarte căutate.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Veneția.[11] Inițial Amigoni a pictat atât scene mitologice, cât și religioase; dar, pe măsură ce panoplia patronilor săi s-a extins spre nord, a început să producă multe lucrări de salon care înfățișează zei într-o lâncezeală senzuală sau în jocuri. Stilul său l-a influențat pe Giuseppe Nogari⁠(d). Printre elevii săi s-au numărat Charles Joseph Flipart⁠(d), Michelangelo Morlaiter⁠(d), Pietro Antonio Novelli⁠(d), Joseph Wagner și Antonio Zucchi⁠(d).[12]

Începând din 1717, este menționat că a lucrat în Bavaria, la castelul Nymphenburg (1719), la castelul Schleissheim (1725–1729) și la mănăstirea benedictină din Ottobeuren. S-a întors la Veneția în 1726. Acuzarea lui Paris este expusă în Vila Pisani din Stra. Între 1730 până în 1739 a lucrat în Anglia, la Pown House, Moor Park Wolterton Hall și la teatrul din Covent Garden. De acolo, a ajutat să-l convingă pe Canaletto să călătorească în Anglia, spunându-i despre amplele patronaje disponibile.

La Londra sau în timpul unei călătorii la Paris în 1736, l-a întâlnit pe celebrul Castrato⁠(d) Farinelli⁠(d), al cărui portret l-a pictat de două ori în 1735 și din nou în 1752. Amigoni s-a întâlnit cu pictura lui François Lemoyne⁠(d) și François Boucher.

În 1739 s-a întors în Italia, probabil la Napoli și cu siguranță la Montecassino, în a cărei abație existau două pânze (distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial). A călătorit la Veneția pentru a picta pentru Sigismund Streit⁠(d), pentru Casa Savoia și alte clădiri ale orașului.

În 1747 a părăsit Italia pentru Madrid, încurajat de Farinelli, care a avea o funcție la curte. A devenit pictorul curții lui Ferdinand al VI-lea al Spaniei și director al Academiei Regale a Sfântului Fernando. A pictat un portret de grup care i-a inclus pe el însuși, Farinelli, Metastasio, Teresa Castellini și un tânăr neidentificat.[13] Este posibil ca tânărul să fi fost arhiducele austriac Iosif, moștenitorul tronului habsburgic.[14] Amigoni a murit la Madrid.

Amigoni a fost tatăl pastelistei Caterina Amigoni Castellini⁠(d) și fratele artistei Carlotta Amigoni.[15][16]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d „Jacopo Amigoni”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ a b BeWeB, accesat în  
 3. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
 4. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 5. ^ a b Jacopo Amigoni, Kunstindeks Danmark, accesat în  
 6. ^ a b Jacopo Amigoni, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
 7. ^ Amigoni, Jakob (BLKÖ)[*][[Amigoni, Jakob (BLKÖ) (entry in the Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich (vol. 1, p. 31))|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 8. ^ IdRef, accesat în  
 9. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 10. ^ Thompson Cooper (). A New Biographical Dictionary: Containing Concise Notices of Eminent Persons of All Ages and Countries: and More Particularly of Distinguished Natives of Great Britain and Ireland. Macmillan. pp. 48–. 
 11. ^ Leslie Griffin Hennessey, Jacopo Amigoni, PhD diss., University of Kansas, 1983. She places his birth "most likely about 1685."
 12. ^ Getty Museum Biography
 13. ^ National Gallery of Victoria, "Farinelli and Friends"
 14. ^ Daniel Heartz, Artists and Musicians: Portrait Studies from the Rococo to the Revolution, Steglein Publishing, 2014, pp. 35-42
 15. ^ Profile of Caterina Amigoni Castellini in the Dictionary of Pastellists Before 1800.
 16. ^ Jeffares, Neil. (). Dictionary of pastellists before 1800. Unicorn Press. ISBN 0906290864. OCLC 470464171.