Ultima aventură

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Jack Slater)
Ultima aventură
Last Action Hero
Afișul filmului
Afișul filmului
Rating
Titlu originalLast Action Hero
Genfilm de acțiune[1][2]
buddy cop film[*][[buddy cop film (film genre with two or more police protagonists with conflicting personalities)|​]]
film fantastic
film de comedie
film fantastic[*]  Modificați la Wikidata
RegizorJohn McTiernan[1][3][4][5]  Modificați la Wikidata
ScenaristShane Black[*][[Shane Black (American actor, screenwriter and film director)|​]]
David Arnott[*][[David Arnott (actor american)|​]]
William Goldman
Zak Penn[*][[Zak Penn (American screenwriter (born 1968))|​]]  Modificați la Wikidata
ProducătorArnold Schwarzenegger
John McTiernan  Modificați la Wikidata
StudioColumbia Pictures  Modificați la Wikidata
DistribuitorInterCom[*][[InterCom (Hungarian film distribution business)|​]]
Netflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineDean Semler[*][[Dean Semler (regizor de film australian)|​]]  Modificați la Wikidata
MontajRichard A. Harris[*][[Richard A. Harris (film editor)|​]]
John Wright[*][[John Wright (American film editor)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaMichael Kamen  Modificați la Wikidata
DistribuțieArnold Schwarzenegger (Jack Slater)[3][2][4][6]
F. Murray Abraham (John Practice)[3][4][6][7]
Charles Dance (Mr. Benedict)[7]
Tom Noonan (The Ripper)[8][7]
Austin O'Brien[*][[Austin O'Brien (actor american)|​]] (Danny Madigan)[3][4][6][7]
Art Carney (Frank Slater)[4][6][7]
Robert Prosky[*] (Nick)[7]
Anthony Quinn (Tony Vivaldi)[7]
Bridgette Wilson[*][[Bridgette Wilson (American actress, singer, and model)|​]] (Whitney Slater)
Frank McRae[*][[Frank McRae (actor american)|​]] (Lieutenant Dekker)[8][7]
Noah Emmerich[8][7]
Mercedes Ruehl (Irene Madigan)[7]
Little Richard[7]
Jean-Claude Van Damme[7]
Jim Belushi
Sharon Stone[7]
...încă 25  Modificați la Wikidata
Premiera (Statele Unite ale Americii)[9]
(Suedia)[10]
(Germania)[11]
  Modificați la Wikidata
Durata130 min.  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Filmat înLong Beach, California
New York City
Los Angeles
Malibu, California
San Diego  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiNew York City
Los Angeles  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
Buget85.000.000 de dolar americani[12]  Modificați la Wikidata
Încasări137.298.489 de dolar americani[12]
50.016.394 de dolar americani[13]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Ultima aventură (în engleză Last Action Hero) este un film american fantastic de acțiune de comedie din 1993 produs și regizat de John McTiernan după un scenariu de Shane Black.[14] Este o satiră a genului de acțiune și a clișeelor ​​asociate, care conține mai multe parodii de filme de acțiune sub forma unor filme în cadrul filmului. În rolurile principale au interpretat actorii Arnold Schwarzenegger ca detectivul Jack Slater în cadrul francizei filmului de acțiune Jack Slater, Austin O'Brien ca Danny Madigan (un băiat care ajunge prin magie în universul Slater) și Charles Dance ca Benedict, un asasin nemilos din universul Slater care scapă în lumea reală. Schwarzenegger a fost, de asemenea, producător executiv al filmului și joacă și propriul rol în rolul actorului care îl interpretează pe Jack Slater.

Filmul nu a reușit să îndeplinească așteptările studioului la box office și a fost atât o dezamăgire pentru criticii de film, cât și comercială. Mai târziu a devenit un succes comercial odată cu lansarea sa pe VHS, impunându-se ca un film idol clasic.[15] Filmul a marcat și ultima apariție a actorului Art Carney într-un film înainte de moartea sa în 2003.

A fost produs de studiourile Columbia Pictures[16] și Steve Roth Productions[16] și a avut premiera la 13 iunie 1993 la Westwood, fiind distribuit de Columbia Pictures.[16][17] Coloana sonoră a fost compusă de Michael Kamen.

Cheltuielile de producție s-au ridicat la 85 de milioane de dolari americani[18] și a avut încasări de 137,3 milioane de dolari americani.[18]

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Danny Madigan este un adolescent care trăiește într-o zonă plină de crime din New York împreună cu mama sa văduvă, Irene. După moartea tatălui său, Danny se liniștește vizionând filme de acțiune, în special seria cu indestructibilul polițist din Los Angeles, Jack Slater, la cinematograful local deținut de Nick, care lucrează și ca proiectionist. Nick îi dă lui Danny un bilet auriu care a aparținut cândva lui Harry Houdini, pentru a urmări o avanpremieră anticipată a filmului Jack Slater IV înainte de lansarea sa oficială.

În timpul filmului, biletul îl transportă magic pe Danny în lumea fictivă, întrerupându-l pe Slater în mijlocul unei urmăriri cu mașina. După ce a scăpat de urmăritorii lor, Slater îl duce pe Danny la sediul LAPD, unde Danny prezintă dovezi ale naturii fictive a lumii lui Slater, cum ar fi prezența a numeroase femei frumoase și a unui detectiv de pisici din desene animate pe nume Whiskers și îi spune că prietenul lui Slater, John Practice, nu este de încredere deoarece l-a „ucis pe Mozart” (din moment ce este interpretat de același actor care a jucat rolul lui Antonio Salieri în Amadeus). Deși Slater consideră toate acestea ca parte a imaginației bogate a lui Danny, supervizorul lui Slater, Lt. Dekker, îl desemnează pe Danny drept noul său partener și îi instruiește să investigheze activitățile criminale legate de șeful mafiei, Tony Vivaldi.

Danny îl conduce pe Slater la conacul lui Vivaldi, recunoscându-i locația încă de la începutul filmului. Acolo, îi întâlnesc pe Vivaldi și pe locotenentul lui, domnul Benedict. Danny susține mai târziu că Vivaldi și Benedict au fost cei care l-au ucis pe vărul secund al lui Slater, dar Slater nu are nicio dovadă și sunt forțați să plece; cu toate acestea, Benedict este curios de unde știa Danny, iar el și mai mulți bandiți îi urmăresc pe Slater și Danny înapoi la casa lui Slater. Acolo, Slater, fiica lui Whitney și Danny zădărnicesc atacul, deși Benedict ajunge să ia jumătatea de bilet de cinematograf. Astfel află cum poate ieși cu acesta în afara filmului.

Slater deduce planul lui Vivaldi de a ucide mafia rivală prin eliberarea unui gaz letal în timpul unei înmormântări pe vârful unui zgârie-nori. El și Danny merg să-l oprească, dar sunt prinși de Practice, care dezvăluie că Danny avea dreptate: el lucrează pentru Vivaldi. Whiskers îl ucide pe Practice, salvându-i pe Slater și Danny, iar cei doi reușesc să prevină eliberarea gazului. Aflând că planul lui Vivaldi a eșuat, Benedict îl ucide și folosește biletul pentru a scăpa în lumea reală, urmărit de Slater și Danny.

Slater este descurajat când află adevărul, precum și vulnerabilitatea sa în lumea reală, dar devine mai optimist după ce a discutat toată noaptea cu Irene. Între timp, Benedict are un alt plan, de a-l ucide pe actorul care îl interpretează pe Slater în film – Arnold Schwarzenegger – după care vrea să aducă în lumea reală alți răufăcători din alte filme și să preia controlul. Pentru a avea un ajutor, Benedict îl aduce pe Spintecătorul, răufăcătorul din Jack Slater III, la premiera filmului Jack Slater IV pentru a-l asasina pe Schwarzenegger. Danny și Slater află despre plan și se duc la premieră. Slater îl salvează pe Schwarzenegger și îl ucide pe Spintecătorul. Benedict apare și îl împușcă pe Slater, rănindu-l grav. Danny îl dezarmează pe Benedict, permițându-i lui Slater să ia revolverul și să-l împuște pe Benedict în ochiul său de sticlă exploziv, ucigându-l; cu toate acestea, explozia face ca biletul să fie pierdut. Cu Slater pe moarte, Danny știe că singura modalitate de a-l salva este să-l ducă înapoi în lumea fictivă, unde este indestructibil.

În fața lor apare Moartea din filmul A șaptea pecete, care a fost adusă în lumea reală. Danny amenință Moartea cu pistolul, dar Moartea le spune că era pur și simplu curioasă: Jack Slater lipsește din listele sale, dar îi spune lui Danny că va muri bătrân și bunic. Moartea îi sugerează apoi să caute celeilalte jumătate a biletului. Danny îl găsește și astfel îl duce pe Slater înapoi în filmul său, unde rănile lui se vindecă instantaneu. Danny se întoarce în lumea reală înainte ca portalul să se închidă. Slater acum recuperat îmbrățișează cu entuziasm adevărata natură a realității sale când vorbește cu Dekker despre noul său plan, apreciind diferențele dintre cele două lumi.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

  • Arnold Schwarzenegger - Detectivul Jack Slater / el însuși la premieră / Hamlet
  • Austin O'Brien - Danny Madigan[19]
  • Charles Dance - Benedict, mâna dreaptă a lui Vivaldi, un antagonist secundar în „Jack Slater IV” care devine antagonistul principal al filmului.
  • Robert Prosky - Nick proiecționistul, proprietarul cinematografului
  • Tom Noonan - Spintecătorul (principalul antagonist din Jack Slater III) și el însuși (actorul care îl interpretează pe Spintecătorul, la premieră).
  • Frank McRae - Locotenentul Dekker, supervizorul prost temperat al lui Slater și apropiat al său, care țipă mereu la Slater.
  • Anthony Quinn - Tony Vivaldi, principalul antagonist din Jack Slater IV până când apariția lui Danny în film schimbă evenimentele.
  • Bridgette Wilson - Whitney Slater (fiica lui Jack) și Meredith Caprice, actrița care o interpretează în filmele Slater
  • F. Murray Abraham - John Practice, prietenul lui Jack, acesta s-a dovedit a fi un trădător. Danny spune să nu aibă încredere în el, spunând că l-a ucis pe Mozart. Acesta se referă la rolul lui Abraham pentru care a primit Premiul Oscar, ca Antonio Salieri în filmul Amadeus.
  • Mercedes Ruehl - Irene Madigan, mama lui Danny
  • Art Carney - Frank Slater, verișorul secund al lui Jack; acesta a fost ultimul rol de film al lui Carney
  • Profesorul Toru Tanaka - garda de corp a lui Vivaldi și Benedict (Omul Asiatic Dur).
  • Ryan Todd ca Andrew Slater, fiul lui Jack, care a fost ucis în „Jack Slater III” de către Spintecătorul.
  • Jeffrey Braer ca Skeezy
  • Bobbie Brown - Video Babe (menționată ca Bobbi Brown Lane)

Apariții cameo[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Dezvoltare și scriere[modificare | modificare sursă]

Last Action Hero a avut inițial un scenariu original scris de Zak Penn și Adam Leff, menit să parodieze scenariile tipice ale unor filme de acțiune ale unor scriitori precum Shane Black. Penn a remarcat că, în mod ironic, studioul l-a pus pe Black să rescrie scenariul.[20] Scenariul original diferă foarte mult de produsul final și este disponibil pe scară largă pentru a fi citit online. Deși era încă o parodie a filmelor de acțiune de la Hollywood, a fost plasat aproape în întregime în lumea filmului și s-a concentrat în mare parte pe ciclul inutil de violență afișat de erou și efectul pe care l-a avut asupra oamenilor din jurul lui. Datorită schimbărilor radicale, Penn și Leff au fost în cele din urmă creditați cu povestea filmului, dar nu și cu scenariul, ceea ce este neobișnuit pentru un film bazat pe un scenariu original.

Mai mulți scriitori au lucrat nemenționați la scenariu, inclusiv Carrie Fisher, Larry Ferguson și William Goldman.[21][22] Lui Penn și Leff nu le-au plăcut diferite părți ale filmului final, inclusiv ideea unui bilet magic auriu. În schița lor, povestea nu explica cum Danny a fost transportat în lumea filmului.[23]

Schwarzenegger a primit un salariu de 15 milioane de dolari americani pentru rolul său din film.[24] Unele scene au fost filmate într-o cupolă adiacentă navei RMS Queen Mary din Long Beach, California.[25][26]

La câțiva ani de la lansare, filmul a făcut subiectul unui capitol usturător numit „Cum au construit bomba”, în cartea lui Nancy Griffin, Hit and Run, care detalia catastrofele de la Sony Pictures de la începutul până la mijlocul anilor 1990. Printre detaliile prezentate în acest capitol au fost:

  • Universal a mutat premiera filmului Jurassic Park la 11 iunie 1993, după ce Sony a decis ca data de lansare pentru Last Action Hero să fie 18 iunie.
  • Filmul a fost primul care a avut o reclamă plasată pe o rachetă spațială.[27]
  • Filmul a avut o prăbușire serioasă după un val de publicitate negativă după ce o scurtă versiune a acestuia a fost prezentată unui public ca o avanpremieră în ziua de 1 mai. Sony a distrus apoi cardurile de testare, iar bârfele lansate din gură în gură s-au dovedit a fi catastrofale pentru film.
  • Programul de filmare și editare a fost atât de solicitant și atât de aproape de data lansării din 18 iunie încât, după dezastrul filmului, o sursă apropiată filmului a spus că „nu era nevoie ca Siskel și Ebert să ne spună că filmul este mai lung cu 10 minute".
  • Compania Sony a fost și mai umilită în weekend-ul de după deschiderea filmului, când filmul a pierdut 47% din audiența weekend-ului de deschidere și a ajuns după filmul TriStar, Nopți albe în Seattle, ca numărul doi la box office.
  • Pierderile financiare finale declarate pentru film au fost de 26 de milioane de dolari.
  • Last Action Hero a fost primul film care a fost lansat folosind Sony Dynamic Digital Sound, dar doar câteva cinematografe au fost amenajate pentru noul format, iar multe dintre acestea au avut probleme tehnice cu noul sistem. Potrivit relatărilor, persoane din interiorul Paramount au spus despre film ca încă nu este bun de nimic („Still Doesn't Do Shit”).[28]

Muzica[modificare | modificare sursă]

Coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Ultima aventură
Copertă nedisponibilă
de diferiți artiști[*]  Modificați la Wikidata
Lansare[9]  Modificați la Wikidata
Genfilm de acțiune[1][2]
buddy cop film[*][[buddy cop film (film genre with two or more police protagonists with conflicting personalities)|​]]
film fantastic
film de comedie
film fantastic[*]  Modificați la Wikidata
Durată130 min.  Modificați la Wikidata
CompozitorMichael Kamen  Modificați la Wikidata
Țara de origineStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
ProducătorArnold Schwarzenegger
John McTiernan  Modificați la Wikidata
Recenzii profesionale
Punctajul recenziei
Sursa Punctajul
Allmusic 4.5/5 stele link

Muzica filmului a fost realizată de compozitorul Michael Kamen și a ajuns pe locul 7 în topul The Billboard 200.[29] Albumul, care a fost primit pozitiv de posturile radio de rock activ, a fost certificat platină pe 24 august 1993.[30]

Lista cântecelor[modificare | modificare sursă]

Nr. TitluInterpret Lungime
1. Big Gun”  AC/DC 4:24
2. What the Hell Have I”  Alice in Chains 3:58
3. Angry Again”  Megadeth 3:47
4. Real World”  Queensrÿche and Michael Kamen 4:21
5. Two Steps Behind”  Def Leppard 4:19
6. „Poison My Eyes”  Anthrax 7:04
7. Dream On (Live)”  Aerosmith 5:42
8. „A Little Bitter”  Alice in Chains 3:53
9. „Cock the Hammer”  Cypress Hill 4:11
10. Swim”  Fishbone 4:13
11. „Last Action Hero”  Tesla 5:44
12. „Jack and the Ripper”  Buckethead, The Los Angeles Rock and Roll Ensemble and Michael Kamen 3:43
Lungime totală:
54:19

Lansare[modificare | modificare sursă]

Cinematografică[modificare | modificare sursă]

În momentul lansării, filmul a fost catalogat drept „următorul mare film de acțiune al verii” și mulți oameni care au contribuit la realizarea filmului au prezis că va fi un succes uriaș, mai ales după succesul filmului anterior al lui Schwarzenegger, Terminatorul 2: Ziua Judecății.[31] Filmul a avut premiera la Westwood, Los Angeles pe 13 iunie 1993 și a avut apoi o lansare generală în Statele Unite cinci zile mai târziu.[16]

Acasă[modificare | modificare sursă]

A fost lansat pe VHS de Columbia TriStar Home Video la 29 august 1994 și pe DVD la 7 octombrie 1997. La 3 februarie 2009, Last Action Hero a fost reeditat pe DVD de Sony Pictures Home Entertainment și lansat împreună cu filmul din 1986 Vulturul de fier (Iron Eagle).[32] A fost lansat pe Blu-ray la 12 ianuarie 2010. Filmul a fost lansat pe Blu-ray împreună cu filmul Hudson Hawk de către Umbrella Entertainment la 4 septembrie 2019, doar în Australia. O versiune restaurată Ultra HD Blu-ray a fost lansată pe 18 mai 2021 și conținea o pistă cu comentarii ale regizorului, scene șterse, un final alternativ și trailerul original cinematografic, toate în 4K.[33] Filmul a fost relansat împreună cu Luptă la înălțime ca Blu-ray 2-Movie Collection la 2 noiembrie 2021.[34]

Primire[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost nominalizat la șase premii Zmeura de Aur: cel mai prost film, cel mai prost actor (Arnold Schwarzenegger), cel mai prost regizor, cel mai prost scenariu, cel mai prost nou star (Austin O'Brien) și cel mai prost cântec original ("Big Gun"), dar nu a câștigat nicio categorie. La Stinkers Bad Movie Awards din 1993, filmul a avut de asemenea două nominalizări fără victorii: cel mai prost film, cel mai prost actor (Schwarzenegger).[35] Filmul a fost, de asemenea, nominalizat la șase premii Saturn pentru cel mai bun film fantastic, cel mai bun actor, cel mai bun regizor, cea mai bună interpretare a unui tânăr actor, cele mai bune costume și cele mai bune efecte speciale.[36]

Joc video[modificare | modificare sursă]

Un joc video omonim bazat pe acest film a fost lansat în 1993 - 1994 pe console de jocuri video, iar aparatul tematic de flipper (pinball) a fost, de asemenea, lansat în 1993 de Data East și relansat în The Pinball Arcade și spin-off-ul său Stern Pinball Arcade în 2016.[37]

Posibilă continuare[modificare | modificare sursă]

În octombrie 2019, Schwarzenegger a dezvăluit că era dispus să joace în Minciuni adevărate 2 și Ultima aventură 2, posibile continuări ale celor două roluri de acțiune din anii 1990.[38]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c „Ultima aventură”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b c Metacritic, accesat în  
  3. ^ a b c d Stopklatka, accesat în  
  4. ^ a b c d e AlloCiné, accesat în  
  5. ^ http://www.virtual-history.com/movie/film/5549/last-action-hero, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ a b c d AdoroCinema, accesat în  
  7. ^ a b c d e f g h i j k l m n „Ultima aventură”, Internet Movie Database, accesat în  
  8. ^ a b c Virtual History, accesat în  
  9. ^ a b Box Office Mojo 
  10. ^ „Ultima aventură”, , accesat în  
  11. ^ „Ultima aventură”, Internet Movie Database, accesat în  
  12. ^ a b Box Office Mojo, accesat în  
  13. ^ Box Office Mojo, accesat în  
  14. ^ „Last Action Hero”. Turner Classic Movies. Accesat în . 
  15. ^ Andersen, Kurt (). „How To Run a Movie Studio”. Time. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ a b c d „Last Action Hero”. AFI Catalog of Feature Films. American Film Institute. Accesat în . 
  17. ^ Weinraub, Bernard (). „Columbia Ponders The Fate Of 'Hero'. The New York Times. Accesat în . 
  18. ^ a b Ultima aventură la Box Office Mojo
  19. ^ Vanderknyff, Rick (). „Limelight, Cameras, 'Action' for O.C. Boy : Movies: 'Hero' co-star Austin O'Brien is full partner in media blitz”. Los Angeles Times. Accesat în . 
  20. ^ Pristin, Terry (). „SUMMER SNEAKS : Well, They Wanted Action : Brash newcomers Zak Penn and Adam Leff engineered their own industry buzz, landing an agent and a deal for their screenplay. Fame and fortune followed, but with a weird ending”. Los Angeles Times. Accesat în . 
  21. ^ De Semlyen, Nick (). „The Life And Death Of Last Action Hero”. Empire (film magazine). Accesat în . 
  22. ^ „Carrie Fisher helped write 'Last Action Hero' and 6 other things you didn't know about the cult classic”. Yahoo!. . Accesat în . 
  23. ^ „Everything the first writers of 'Last Action Hero' didn't like about 'Last Action Hero'. Yahoo!. . Accesat în . 
  24. ^ Marin, Rick (). „Film; Battle of the Action Heroes”. The New York Times. Accesat în . 
  25. ^ Pinsky, Mark I. (). „Long Beach Dome Gets New Life in Film”. Los Angeles Times. Accesat în . 
  26. ^ Grobaty, Tim (). „Spruce Goose dome became landmark on its own”. Los Angeles Daily News. Accesat în . 
  27. ^ Fox, David J. (). 'Action' Promotion Is Out of This World : Movies: Sources said the stunt, in which the movie's logo will be painted on a NASA rocket, will cost Columbia about $500,000”. Los Angeles Times. Accesat în . 
  28. ^ Griffin, Nancy; Masters, Kim (). Hit and run: how Jon Peters and Peter Guber took Sony for a ride in Hollywood. Touchstone. ISBN 9780684832661. Accesat în . 
  29. ^ „Album Search for "last action hero original soundtrack". AllMusic (în engleză). Accesat în . 
  30. ^ „Gold & Platinum, Last Action Hero”. RIAA (în engleză). Accesat în . 
  31. ^ Pristin, Terry (). 'Last Action': Too Many Heroes? : Big-Name Star, Director and Writers--So What Happened?”. Los Angeles Times. Accesat în . 
  32. ^ CDUniverse.com - Last Action Hero/Iron Eagle DVD
  33. ^ Evangelista, Chris (). „Last Action Hero 4K Arriving in May”. /Film. Accesat în . 
  34. ^ „Last Action Hero & Cliffhanger”. Blu-ray.com. Accesat în . 
  35. ^ „1993 RAZZIEZ Nominees & "Winners". The Official RAZZIEZ Forum. Arhivat din original la . 
  36. ^ „Past Winners Database”. Los Angeles Times. . Arhivat din original la . 
  37. ^ The official Stern Pinball Arcade website
  38. ^ Q.V. Hough (). „Arnold Schwarzenegger Open to True Lies 2 & Last Action Hero 2”. ScreenRant. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]