Ján Babjak

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ján Babjak

Ján Babjak, S.J. (n. 28 octombrie 1953, la Hažín nad Cirochou, lângă Humenné, în Cehoslovacia, azi în Slovacia) este un cleric iezuit slovac, arhiepiscop al Ariepiscopiei de Prešov și mitropolit al Bisericii Greco-Catolice din Slovacia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ján Babjak a studiat filosofia și teologia la Seminarul Sfinții Chiril și Metodiu din Bratislava. A fost hirotonit preot la 11 iunie 1978.

A făcut pastorație în Eparhia de Prešov. La 18 iunie 1987, el a intrat în Ordinul iezuit.
Încheindu-și formarea sa spirituală, Ján Babjak este trimis la Roma, pentru a se specializa în teologia orientală, la Institutul Pontifical Oriental. Aici, el obține licența în 1993. După o întrerupere de un an, se întoarce la Roma pentru a-și face doctoratul în teologia orientală, pe care îl obține în 1996, cu o teză privitoare la Michal Lacko (1920 - 1982), un istoric și scriitor spiritual slovac. După întoarcerea în Slovacia a fost director al Centrului Spiritual „Michal Lacko” de la Košice și a predat teologia la Universitatea din Trnava.

În 2002 a fost numit episcop de Prešov de către papa Ioan Paul al II-lea. Hirotonirea episcopală i-a fost conferită în Bazilica Sfântul Petru din Roma, de către papa Ioan Paul al II-lea, la 6 ianuarie 2003.

La 30 ianuarie 2008 Eparhia de Prešov este ridicată de către papa Benedict al XVI-lea la rangul de arhiepiscopie, iar monseniorul Ján Babjak a devenit primul arhiepiscop al Arhiepiscopiei de Prešov și mitropolit Bisericii Greco-Catolice din Slovacia.

Opera[modificare | modificare sursă]

  • Ján Babjak, P. Michal Lacko, SJ, informátor a formátor gréckokatolíkov. Trnava, Vydavateľstvo Dobrá kniha, 1997. Dialógy (care este teza sa de doctorat).
  • Ján Babjak, Zostali verní: I. zväzok. Prešov, Petra, 2009. ISBN 978-80-8099-034-3

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]