Izvorul Sentinela

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Izvorul Sentinela
Izvorul Sentinela.jpg
Izvorul Falkenhayn (mai târziu denumit Sentinela)
Informații despre clădire
Localitate Vatra Dornei
Țară România
Cod LMI SV-II-m-A-05658
Data începerii construcției 1896
Data finalizării 1896

Izvorul Sentinela este un izvor de apă minerală, situat în parcul central al municipiului Vatra Dornei, în spatele Cazinoului Vatra Dornei.

Clădirea Izvorului "Santinela” a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Suceava, elaborată în anul 2004, având codul SV-II-m-A-05658. [1] Pe această listă este înscris anul 1896 ca perioadă de datare a construcției, iar denumirea este scrisă "Santinela", deși pe clădire este scris "Sentinela".

Istoric[modificare | modificare sursă]

Acest izvor de apă minerală a fost descoperit în anul 1871 și amenajat în anul 1896. În decursul timpului, izvorul a purtat mai multe denumiri. Inițial a fost numit Izvorul Falkenhayn, după numele fostului ministru al agriculturii al Austro-Ungariei. Ulterior a primit numele de Izvorul Sentinela în cinstea societății culturale patriotice cu același nume, care a activat în orașul Vatra Dornei. După anul 1948 izvorul a fost numit 23 August, iar după Revoluția din decembrie 1989 a revenit la denumirea de Sentinela.

La începutul secolului al XXI-lea, clădirea Izvorului Sentinela se afla într-o stare de părăginire și părăsire, având lanțuri ruginite la ușile de fier forjat de la intrare. [2] Jurnaliștii care au trecut prin Vatra Dornei au deplâns starea de părăsire a monumentului, precum și atitudinea față de acest monument a unor oameni care își făceau nevoile în apropierea sa, turiștii putând vedea chiar materii fecale.

În anul 2009, primarul municipiului Vatra Dornei, Ioan Moraru, a afirmat că Izvorul „Sentinela” a intrat în proces de reabilitare, alături de Izvorul de Sus (numit și Izvorul Bizom), cele două clădiri urmând să arate "ca niște bijuterii”, după cum a promis edilul. [3]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Izvorul Sentinela

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Gheorghe C. Pața - "Ținutul Vatra Dornei - studiu monografic" (Suceava, 1993)