Iulian din Tars

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Iulian din Tars
Date personale
Născut231 d.Hr. Modificați la Wikidata
Peninsula Istria, Istria, Croația Modificați la Wikidata
Decedat305 d.Hr. (74 de ani) Modificați la Wikidata
Anazarbus⁠(d), Adana, Turcia Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiexecution by drowning[*][[execution by drowning (method of execution)|​]] Modificați la Wikidata
Venerație
Sărbătoare16 martie
18 aprilie
21 iunie  Modificați la Wikidata
Sfinți

Iulian (în latină Julianus; d. între anii 305 și 311),[1] denumit în surse diverse ca Iulian Martirul, Iulian din Antiohia, Iulian din Tars, Iulian din Cilicia și Iulian din Anazarbus, a fost un sfânt martir creștin din secolul al IV-lea. El este uneori confundat cu Sf. Iulian, care a fost martirizat cu soția lui, Vasilissa.

Viața[modificare | modificare sursă]

Avea rang senatorial, fiind fiul unui senator păgân și al unei mame creștine. Dorind să evite persecuțiile, femeia și-a dus fiul, după moartea soțului, la Tars, unde copilul a fost botezat și crescut cu evlavie. A fost ucis în timpul persecuțiilor lui Dioclețian. Legenda lui afirmă că el a fost supus unor torturi groaznice și purtat zilnic timp de un an întreg prin diverse orașe din Cilicia. Apoi a fost așezat într-un sac cusut pe jumătate plin cu nisip, scorpioni și șerpi veninoși și aruncat în mare. Marea i-a dus corpul la Alexandria, unde a fost îngropat, înainte de a fi mutat în Antiohia.

Sfântul Ioan Gură de Aur a ținut o predică în onoarea lui Iulian la Antiohia, a cărei bazilică este considerată a fi locul de odihnă veșnică a moaștelor lui Iulian.

Sărbătoarea lui este 21 iunie în Biserica Ortodoxă și 16 martie în Biserica Romano-Catolică.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Name bedeutet: aus dem Geschlecht der Julier (lat.). „Julian von Tarsus (von Cilicien) - Ökumenisches Heiligenlexikon”. Heiligenlexikon.de. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]