Italo Santelli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Italo Santelli
Născut(ă)15 august 1866(1866-08-15)
Carrodano, Liguria, Italia
Decedat(ă) (78 de ani)
Livorno
ȚarăItalia Italia
Armăsabie, floretă
Mânădreptaci

Italo Santelli (n. , Carrodano, Liguria, Italia – d. , Livorno, Italia) a fost un profesor de scrimă italian specializat pe sabie, laureat cu argint la Jocurile Olimpice din 1900 de la Paris. Este considerat tatăl sabiei moderne. Printre elevi sai s-au numărat campionii maghiari János Garay, Gyula Glykais, Aladár Gerevich, Endre Kabos, Attila Petschauer și Sándor Pósta.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Înrolat în armată, unde s-a apucat de scrimă, și-a perfecționat tehnica împreună cu Agesilao Greco la Școala magistrală militară de scrimă din Roma, apoi la Școala de aplicație din Firenze, unde a studiat sub îndrumarea lui Carlo Pessina și lui Giuseppe Radaelli. În 1896 a participat la un turneu de sabie din cadrul Expoziției Mileniului regatului maghiar. Santelli a câștigat turneul, șapte dintre cei opt participanți la faza finală fiind italieni. După competiția a fost invitat oficial de Ministerul de Război să învețe sabia în Ungaria.

A participat la Jocurile Olimpice de vară din 1900 de la Paris. La proba de floretă pentru maeștrii s-a clasat pe locul 7. La cea de sabie maestri a fost depășit numai de un alt italian, Antonio Conte, cucerind medalia de argint. S-a întors la Paris pentru ediția olimpică din 1924, de data asta ca antrenor Ungariei.

A modificat profund stilul maghiar, cu un sabie mai ușor și accent pe deplasările. Împreună cu maeștrii maghiari László Borsody și László Gerencsér a impulsionat înființarea Institutului Regal de Sport „Miklós Toldi” și a asigurat dominația Ungariei în probele olimpice de sabie din 1924 până în 1964.

Referințe[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Italo Santelli la Wikimedia Commons