Italo Gariboldi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Italo Gariboldi
ItaloGariboldi.jpg
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Lodi, Lombardia, Regatul Italiei Modificați la Wikidata
Decedat (90 de ani) Modificați la Wikidata
Roma, Italia Modificați la Wikidata
Înmormântat cimitero maggiore di Lodi[*][[cimitero maggiore di Lodi (cemetery in the Italian municipality of Lodi)|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Italy (1946–2003).svg Italia ()
Flag of Italy (1861–1946).svg Regatul Italiei () Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
ofițer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană Modificați la Wikidata
Studii Accademia militare di Modena[*][[Accademia militare di Modena (Italian military school)|​]]  Modificați la Wikidata
Activitate
A luptat pentruRegatul Italiei (1861-1946) Italia Fascistă
RamuraRegatul Italiei (1861-1946) Regio Esercito
GradulGeneral
A comandat
Divizia 30 de Infanterie Sabauda
Corpul V Italian
Armata a 10-a Italiană
Armata Italiană în Rusia⁠(en)
Bătălii / RăzboaiePrimul Război Mondial

Al Doilea Război Italo-Etiopian
Al Doilea Război Mondial

Decorații și distincții
DecorațiiCrucea de Cavaler a Crucii de Fier

Italo Gariboldi (n. , Lodi, Lombardia, Regatul Italiei – d. , Roma, Italia) a fost un general italian în Armata Regală Italiană Regio Esercito înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul Primului Război Mondial a fost șef de operațiuni la Armata Grappa, a fost decorat cu Medalia de argint pentru vitejia militară; mai târziu a luat parte la războiul etiopian în calitate de comandant al Diviziei 30 Infanterie „Savauda” și apoi la cel de-al Doilea Război Mondial, inițial în timpul operațiunilor de război din Africa de Nord și mai târziu în timpul campaniei Italiei din Rusia la comanda Armatei a 8-a dislocată. A fost distins de dictatorul german Adolf Hitler cu Crucea de Cavaler a Crucii de Fier pentru maniera în care a comandat forțele armate italiene în Bătălia de la Stalingrad în poziție defensivă pe cursul inferior al Donului[2]

Biografia[modificare | modificare sursă]

Abisinia[modificare | modificare sursă]

În 1935, Gariboldi a comandat Divizia 30 Infanterie „Sabauda” pe frontul de nord în timpul celui de-al Doilea Război Italo-Abesinian. Divizia sa făcea parte din Corpul I cu sediul în Eritreea. După ce Italia a învins Etiopia (Abisinia) în mai 1936, Eritrea, Abisinia și Somalia italiană⁠(en) au fost unite pentru a forma colonia Africii de Est italiene⁠(en) la 1 iunie 1936.

Africa de Nord[modificare | modificare sursă]

Din 1939 până în 1941, Gariboldi a fost comandant al armatei în „Comandamentul Suprem – Africa de Nord” al mareșalului Italo Balbo. Când Italia a declarat război în iunie 1940, Gariboldi a comandat Armata a 5-a italiană staționată la granița cu Tunisia franceză. În cele din urmă, a comandat ambele armate situate în Libia. După încheierea bătăliei Franței, Armata a 5-a a devenit o sursă de oameni, echipament militar și provizii pentru Armata a X-a italiană la granița cu Egiptul.

În decembrie 1940, când britanicii au lansat Operațiunea Compass, Gariboldi era la comanda temporară a Armatei a X-a deoarece generalul Mario Berti era în concediu medical. În cele din urmă, i s-a dat comanda Armatei a X-a după ce aceasta a fost practic distrusă, iar generalul Giuseppe Tellera, înlocuitorul lui Berti, a fost ucis în luptă.

La 25 martie 1941, Gariboldi a fost promovat guvernator general al Libiei și l-a înlocuit pe mareșalul Rodolfo Graziani. Până la 19 iulie, Gariboldi însuși a fost demis din cauza presupusei sale lipse de cooperare cu Rommel. Generalul Ettore Bastico i-a luat locul.

Generalul Gariboldi examinează un tanc T-34 sovietic capturat.

Rusia[modificare | modificare sursă]

Din 1942 până în 1943, Gariboldi a comandat Armata Italiei în Rusia (Armata Italiană în Rusia, sau ARMIR, sau Armata a 8-a italiană). El a fost la comanda armatei italiene în Rusia în când a fost distrusă în timpul bătăliei de la Stalingrad.

Italia[modificare | modificare sursă]

În 1943, Gariboldi se afla în Italia când regele Victor Emmanuel al III-lea și mareșalul Pietro Badoglio l-au înlăturat pe dictatorul fascist Benito Mussolini și apoi au semnat un armistițiu cu Aliații. La fel ca mulți membri ai armatei italiene, Gariboldi a fost făcut prizonier de război de către germani și în 1944, a fost condamnat la moarte ca trădător.

Mai târziu, în 1944, Gariboldi a fost eliberat din închisoare de către Aliați. A murit la Roma în 1970.

Fiul său, Mario Gariboldi, și-a urmat tatăl în cariera militară.

„Dintre generalii italieni ai celui de-al Doilea Război Mondial, Gariboldi este probabil cel mai batjocorit. Fiind produsul unei cariere prolifice printre cei blocați din Statul Major General, el a ajuns la prima sa comandă reală la vârsta de patruzeci și patru de ani ca comandant de regiment. (...) Și-a încheiat așadar cariera gri în clarobscur: mai întâi în Rusia în vârful unei sarcini dificile și peste posibilitățile sale, apoi în prizonierat în Germania. Pe scurt, reprezintă arhetipul gregarului modest, dar norocos, care s-a trezit brusc stăpânul unui război pentru care era nevoie de cu totul alte calități.”
—Giovanni Cecini[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Italo Gariboldi, TracesOfWar 
  2. ^ Adolf Hitler, Max Domarus (ed). Hitler: Speeches and proclamations, 1932-1945. Bolchazy-Carducci, 2004. P. 2777.
  3. ^ Giovanni Cecini, I generali di Mussolini, Newton & Compton Editori, Roma, 2016.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Fellgiebel, Walther-Peer () [1986]. Die Träger des Ritterkreuzes des Eisernen Kreuzes 1939–1945 — Die Inhaber der höchsten Auszeichnung des Zweiten Weltkrieges aller Wehrmachtteile [The Bearers of the Knight's Cross of the Iron Cross 1939–1945 — The Owners of the Highest Award of the Second World War of all Wehrmacht Branches] (în germană). Friedberg, Germany: Podzun-Pallas. ISBN 978-3-7909-0284-6. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]