Istoria Etiopiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Etiopia este țara independentă cea mai veche din Africa și una dintre cele mai vechi din lume. Împreună cu Liberia, au fost singurele țări care nu au făcut parte din imperiul colonialist (cu excepția perioadei de 5 ani, între 1936-1941, când a fost ocupată de Italia). În întreaga sa istorie a fost un punct de întâlnire a culturilor nord-africane, sub-sahariene și ale Orientului Mijlociu.

Origini[modificare | modificare sursă]

Popularea în Etiopia cu oameni este mai veche decât în oricare țară de pe Pământ și se consideră că omul modern (Homo sapiens) ar fi apărut pe aceste meleaguri[1].[2]

Există o oarecare confuzie între folosirea cuvântului Etiopia între antichitate și vremurile noastre. Vechii greci foloseau cuvântul Aithiopia (Αἰθιοπία), care înseamnă țara fețelor arse de soare (de la αἴθω aithô «a arde» și ὤψ ôps, «față, chip») pentru a face referință la o zonă mult mai extinsă care cuprindea Nubia, Sudanul, actuala Etiopie și o parte a deșertului Libiei. Într-un sens mai amplu se putea referi la orice zonă din Africa situată la sud de Egipt. În acest sens s-a folosit în mai multe lucreri printre care și Iliada[3].[4]

Primele date referitoare la actuala Etiopie provin de la negustorii egipteni care o vizitaseră în jurul anului 3000 î.e.n. și care au dat aceste țări de la sud de Nubia și Kush numele de Punt și Yam. Era considerată țara zeilor de unde egiptenii procurau parfumuri precum tămâie și mir precum și abanos, fildeș sau sclavi. Expediția despre care există cele mai multe date a fost cea organizată de regina Hatșepsut din secolul XV î.e.n., expediție care a avut rolul de a procura mir. Cu toate astea, date fiind confuze nu se poate determina cu exactitate localizarea acestor țări și nici alte trăsături ale locuitorilor de aici.

Regatul Saba, menționat în Vechiul Testament se presupune că ar fi localizat pe teritoriul actualei Etiopii dar există și teorii care îl localizează în Peninsula Arabică în actualul Yemen. Conform povestirilor din Kebra Nagast, Menelik I fiul regelui Solomon și a reginei din Saba a fost fondatorul Etiopiei.

Regatul Axumit[modificare | modificare sursă]

Primul stat cunoscut care se poate localiza cu exactitate pe actualul teritoriu etiopian este Regatul Aksumit, care și-a luat numele de la orașul Axum.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]