Israel Zangwill

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Israel Zangwill
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Decedat (62 de ani)[1][5][2][6] Modificați la Wikidata
Midhurst, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Frați și suroriLouis Zangwill[*][[Louis Zangwill (English novelist)|​]]  Modificați la Wikidata
Căsătorit cuEdith Ayrton[*][[Edith Ayrton (author and activist)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
umorist
activist politic - „teritorialismul” evreiesc
Limbi vorbitelimba engleză[7] Modificați la Wikidata
Activitate
StudiiYork University
JFS[*][[JFS (school in Brent, UK)|​]]
Universitatea din Londra
Limbilimba engleză  Modificați la Wikidata
Mișcare/curent literarCultural Zionism[*][[Cultural Zionism (Zionist movement aiming to create a Jewish state with its own secular Jewish culture and history, including language and historical roots)|​]]  Modificați la Wikidata
Opere semnificativeThe Melting Pot[*][[The Melting Pot |​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Israel Zangwill (n. , Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. , Midhurst, Anglia, Regatul Unit) a fost un scriitor și umorist englez, evreu de origine, activist pe tărâm obștesc, care s-a făcut cunoscut, între altele, ca propagator al „teritorialismului” - în contrast cu sionismul- ca soluție pentru autodeterminarea poporului evreu, care era confruntat la finele secolului al XIX -lea cu intense persecuții, mai ales în Europa de est. Teritorialismul s-a născut din aprecieri pesimiste cu privire la posibilitatea întemeierii unui stat evreiesc în vatra sa antică, Palestina, aflată pe atunci în stăpânire otomană, și prevedea căutarea unui teritoriu alternativ în acest scop, de pildă în Africa, America sau Australia.

Copilăria și tinerețea[modificare | modificare sursă]

Israel Zangwill s-a născut în 1864 la Londra într-o familie de evrei originari din Letonia și Polonia, pe atunci parte a Imperiului Rus. Și-a petrecut copilăria la Plymouth și Bristol, apoi de la vârsta de 8 ani în cartierul East End din Londra , unde a învățat la Jews' Free School din Spitalfelds, unde a predat ulterior. În continuare a urmat studii de științe umane, literatură engleză și franceză la Universitatea din Londra. În anul 1903 s-a căsătorit cu activista feministă și scriitoarea Edith Ayrton, fiica profesorului de fizică aplicată,inginerul William Ayrton. Perechea a avut doi băieți și o fiică.

Activitatea literară[modificare | modificare sursă]

Multe din romanele sale au descris cu umor și pasiune viața imigranților evrei așkenazi veniți la Londra din estul Europei, cu dificultățile lor economice, sociale și de aculturare. De mare succes s-a bucurat, de pildă, romanul său „Children of the Ghetto: A Study of a Peculiar People” (Copiii ghetoului: studiu al unor oameni aparte) (1892), care redă în mod expresiv, caractere, momente din ciclul vieții, sărbătorile și obiceiurile locuitorilor cartierului East End la finele secolului al XIX-lea. In 1899 a adaptat acest roman pentru scenă și piesa rezultată, denumită tot „Copiii Ghetoului”, a fost prezentată pe Broadway în regia lui James A.Herne și având drept protagoniști actorii Blanche Bates, Ada Dwyer și Wilton Lackaye.

Activitatea politică[modificare | modificare sursă]

În anii 1895 și 1896 Zangwill l-a cunoscut pe Theodor Herzl în timpul vizitelor acestuia la Londra și l-a ajutat să ia cuvântul în fața membrilor „Societății Macabeene” locale. Sub impresia ideilor lui Herzl, Zangwill s-a alăturat mișcării sioniste, dar ulterior a luat conducerea unui curent de opinie care a propovăduit ideea teritorialistă. În 1897 a luat parte ca observator la Primul Congres al Organizației Sioniste la Basel și cu permisiunea lui Herzl a participat la dezbateri. Zangwill a salutat propunerea britanică privind posibilitatea așezării unei mase de imigranți evrei în Africa Orientală Britanică, într-o zona aflată în Kenya și Uganda. Când în 1904 al șaptelea Congres sionist a respins definitiv acest proiect, cunoscut ca „proiectul Uganda”, Zangwill, aflat printre cei patruzeci de delegați care au votat în favoarea lui, a părăsit Organizația Sionistă. În 1905 a înființat o mișcare aparte, , „teritorialistă”, numită Jewish Territorial Organization - ITO, care până în anul 1917 a căutat o soluție teritorială autonomă pentru evrei în zone geografice în afara Palestinei, precum Surinam Canada, Australia, Cyrenaica în Libia de astăzi,Irak, Angola, Honduras sau Mexico. Singura acțiune practică de fapt a organizației ITO a fost, pâna la urmă, proiectul Gavestone, care căuta să promoveze emigrarea de evrei spre sudul SUA. După Declarația Balfour din 1917, care a promis evreilor un cămin național în Palestina, Zangwill a revenit la ideea sionistă clasică, iar ITO a fost dizolvată oficial în anul 1925. Zangwill a salutat Declarația Balfour și a fost unul dintre cuvântători la marele miting de la Covent Garden, organizat în cinstea evenimentului.

Israel Zangwill a fost și un partizan al emancipării femeii și al înființării unei Ligi a Națiunilor. A murit în 1926. Fiul său, Oliver Louis Zangwill (1913 - 1987 ) a fost profesor de psihologie la Universitatea Cambridge și s-a situat pe poziții antisioniste.

Cărți[modificare | modificare sursă]

*The Big Bow Mystery 1891

  • The Children of the Ghetto 1892
  • Ghetto Tragedies 1893
  • The King of Schnorrers 1894
  • Dreamers of the Ghetto 1898
  • The Mantle of Elijah 1899-1902
  • Ghetto Comedies 1907
  • The War God 1911

Piese de teatru[modificare | modificare sursă]

  • The Melting Pot 1908 (pus în scenă la New York în 1909)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b c d Israel Zangwill, SNAC, accesat în  
  3. ^ a b Israel Zangwill, International Music Score Library Project, accesat în  
  4. ^ a b Israël Zangwill, Babelio, accesat în  
  5. ^ a b „Israel Zangwill”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ a b Israel Zangwill, Internet Broadway Database, accesat în  
  7. ^ Autoritatea BnF, accesat în  

Surse și legături exterioare[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Israel Zangwill
Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Israel Zangwill.