Isabella de' Medici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Isabela de' Medici
Ducesă de Bracciano

Portret de nuntă la vârsta de 16 ani de Alessandro Allori
Date personale
Nume la naștereIsabella Romola de' Medici
Născută31 august 1542(1542-08-31)
Florența
Decedată (33 de ani)
Cerreto Guidi, Villa Medici
ÎnmormântatăSagrestia Nuova[*][[Sagrestia Nuova (building by Michelangelo in the church of San Lorenzo, Florence)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
PărințiCosimo I de' Medici, Mare Duce de Toscana
Eleonora de Toledo
Frați și suroriLucrezia de' Medici
Bia de' Medici[*][[Bia de' Medici (illegitimate daughter of Cosimo I de' Medici)|​]]
Virginia de' Medici
Maria de' Medici
Garzia de' Medici[*][[Garzia de' Medici (Italian noble, son of Cosimo I. de’ Medici)|​]]
Pietro de' Medici
Don Giovanni de' Medici[*]
Giovanni di Cosimo I de' Medici[*][[Giovanni di Cosimo I de' Medici (Italian cardinal (1543-1562))|​]]
Ferdinando I de' Medici, Mare Duce de Toscana
Francesco I de' Medici, Mare Duce de Toscana
Pedricco de' Medici[*][[Pedricco de' Medici ((1546-1547))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuPaolo Giordano I Orsini
CopiiLeonor Orsini
Isabel Orsini
Virginio Orsini
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană[1] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
prințesă
Familie nobiliarăCasa de Medici

Isabella Romola de' Medici (31 august 154216 iulie 1576) a fost fiica lui Cosimo I de' Medici, Mare Duce de Toscana și a Eleonorei de Toledo. A primit o educație umanistă alături de frații ei, la Palazzo Vecchio apoi la villa Castello. Pentru a asigura o relație puternică cu familia Orsini, tatăl Isabellei a aranjat nunta fiicei sale cu Paolo Giordano I Orsini, când Isabella avea 16 ani.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Isabella s-a născut în Florența și a trăit alături de frații ei în Palazzo Vecchio, iar mai târziu în Palatul Pitti. Copiii au fost educați acasă de către profesori. De la o vârstă fragedă, Isabella a arătat un mare talent pentru muzică iar mai târziu a folosit-o ca mijloc de auto-exprimare, potrivit biografului Caroline Murphy. Ea a avut un caracter plin de viață și impulsiv.

Isabella de' Medici la 20 de ani de Alessandro Allori, Uffizi, Florența

Căsătoria și copiii[modificare | modificare sursă]

În 1553, la vârsta de 11 ani, Isabella a fost logodită cu Paolo Giordano Orsini, moștenitorul Ducatului de Bracciano, în sudul Toscanei. Tatăl ei consideră această legătură necesară pentru a asigura granița de sud a Toscanei și o relație cu puternica familie Orsini. Cei doi s-au căsătorit în anul 1558, într-o ceremonie semi-privată, la Villa de Castello. Paolo a părăsit Florența a doua zi. Preocupat de obiceiul cumnatului său de a cheltui mulți bani, Cosimo a decis să o țină lângă el pe Isabella, împreună cu zestrea ei de 50.000 de florentini, oferindu-i fetei o libertate mare și control asupra propriilor ei afaceri, lucru neobișnuit pentru femeile din acea vreme.

După moartea mamei sale, ea a acționat în calitate de prima doamnă a Florenței, arătând abilitatea sa pentru politică. Ea a suferit mai multe pierderi de sarcină și nu a putut face nici un copil până la vârsta de 20 de ani.

În 1571, s-a născut prima ei fiică, Francesca Eleonora (cunoscută sub numele de Nora) care avea să se căsătorească cu verișorul ei, Alessandro Sforza. În 1572 s-a născut fiul ei, Virginio care avea să moștenească ducatul Bracciano.

Spiritul liber al Isabellei a atras multe zvonuri asupra sa, cu privire la relația ei cu Troilo Orsini, vărul lui Paolo Giordano, care fusese lăsat în Florența pentru a avea grijă de ea, cât timp Paolo se ocupa de serviciile militare.

Decesul[modificare | modificare sursă]

La data de 16 iulie 1576, Isabella a murit subit la Villa Medici, în Cerreto Guidi. Potrivit fratelui său, Francesco de' Medici, moartea fetei a avut loc în timp ce își spăla părul de dimineață. A fost găsită de Paolo Giordano. Cu toate acestea, versiunea oficială a evenimentelor nu a fost crezută, astfel ambasadorul Ferrarez, Ercole Cortile, a obținut informații că Isabella a fost strangulată în mijlocul zilei de soțul ei, în prezența mai multor servitori. Moartea subită a Isabellei era a doua de acest fel în familia Medici, după ce verișoara ei, Leonora, a murit într-un accident similar în urmă cu cinci zile. Cei mai mulți istorici sunt de părere că Paolo a ucis-o pe Isabella, după ce a descoperit infidelitatea sa cu Troilo, sau că acesta a acționat la ordinele lui Francesco de' Medici.

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în