Isaac Oliver

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la pictorul englez de portrete miniaturi. Pentru dramaturg, autor și umorist, vedeți Isaac Oliver (scriitor).
Tânăr stând sub un arbore (Young Man Seated under a Tree), 1590-1595, Royal Collection

Isaac Oliver, ori Olivier (circa 1565 – înmormântat pe 2 octombrie 1617), a fost pictor englez renascentist, (de origine franceză), de portrete miniaturale.[1][2][3]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut în Rouen, s-a mutat la Londra în 1568 împreună cu părinții săi hughenoți, Peter și Epiphany Oliver, pentru a scăpa de Războaiele religioase din Franța. Apoi a studiat pictura portretistică miniaturală sub celebrul, în epocă, Nicholas Hilliard, după care și-a dezvoltat un stil naturalist propriu, care a fost în mare parte influențat de arta italiană și de cea flamandă.

Prima sa soție, Elizabeth, a murit în 1599. Cu ea l-a avut pe Peter Oliver, care a fost, de asemenea, eminent în pictura în miniatură. În 1602 s-a căsătorit cu Sara, fiica cunoscutului portretist Marcus Gheeraerts cel Bătrân (circa 1520 — circa 1590) și al soției sale, Susannah de Critz. Susannah a fost fiica lui Troilus de Critz, un aurar din Anvers și rudă apropiată a lui John de Critz, cu funcția importantă de Pictor Serjent al Reginei (Elizabeth I). Susannah a fost, de asemenea, sora mai mare sau verișoara lui Magdalen de Critz care s-a căsătorit cu Marcus Gheeraerts cel Tânăr (1562 — 1635).

După moartea lui Elizabeth I, a devenit pictor al curții lui Iacob I, pictând numeroase portrete ale reginei Anne a Danemarcei și ale lui Henry Frederick, Prinț de Wales.

Parte din lucrările pictorului sunt găzduite în Castelul Windsor. Unele dintre desenele sale în peniță se află expuse în Muzeul Britanic (British Museum).

Galerie[modificare | modificare sursă]

Portrete miniatură[modificare | modificare sursă]

Lucrări mai mari[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en  Lee, Sidney, ed. (). „Oliver, Isaac”. Dictionary of National Biography. 42. London: Smith, Elder & Co. pp. 145–6. 
  2. ^ en Macfall, Haldane. A history of painting, volume 7 (Boston: Estes, 1912) pp. 40-41.
  3. ^ en Baskett, John. Paul Mellon's legacy: a passion for British art (Yale University Press, 2007) pp. 240-1.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Isaac Oliver

Wikisource Chisholm, Hugh, ed. (). „Oliver, Isaac”. Encyclopædia Britannica (ed. 11). Cambridge University Press.   Oliver, Isaac”. Dictionary of National Biography. London: Smith, Elder & Co. . 

6 picturi de sau după Isaac Oliver pe site-ul Art UK

Format:ACArt