Irving Penn

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Penn, Irving
Date personale
Născut 16 iunie 1917
Plainfield, New Jersey
Decedat 7 octombrie 2009
New York City, New York
Frați și surori Arthur Penn[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Lisa Fonssagrives[*] ()[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupație fotograf nordamerican
Activitate
Alma mater University of the Arts[*][2]  Modificați la Wikidata
Premii Premiul internațional al fundației Hasselblad ()
Q641545[*] ()
Prezență online

Irving Penn (n. 16 iunie 1917, Plainfield, New Jersey – d. 7 octombrie 2009, New York City, New York) a fost un fotograf american.

Profilat inițial pe portrete sau modă, Penn a fotografiat mai târziu deseori natură moartă. Împreună cu Richard Avedon, Penn se numără printre cei mai renumiți fotografi americani din secolul XX.[3] Colecția lui de fotografii este păstrată la Art Institute of Chicago.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Irving Penn s-a născut într-o familie de evrei din Rusia [4], avându-i ca părinți pe Harry Penn și Sonia Greenberg. La vârsta de 18 ani, s-a înscris la Philadelphia Museum School of Art, unde a studiat desenul, pictura, grafica și designul sub îndrumarea lui Alexey Brodovitch. În perioada 1937-1938 lucrează ca desenator la Harper's Bazaar, unde îi sunt publicate câteva lucrări.

Penn a lucrat timp de doi ani ca designer independent, iar în 1940 a devenit director de artă la Saks Fifth Avenue. După un an, a plecat în Mexic și SUA, unde a pictat și a realizat fotografii. La întoarcerea în New York, Alexander Liberman, director artistic al Vogue (revistă), i-a oferit postul de asistent. Penn a lucrat la aspectul revistei, iar la inițiativa lui Liberman, a încercat chiar el să realizeze fotografii.[5]

Prima fotografie a lui Penn pe coperta Vogue(revistă) a apărut în octombrie 1943. El a continuat să lucreze la această revistă de-a lungul carierei profesionale, implicându-se în domenii diverse precum publicitate, fotojurnalism și ilustrație. În 1950, Penn și-a deschis propriul lui studio în New York.

Penn a întâlnit-o pe Lisa Fonssagrives la o ședință foto în 1947[6]. Cei doi s-au căsătorit în 1950, iar doi ani mai târziu, Lisa l-a născut pe Tom, unicul lor fiu. Irving Penn a murit la vârsta de 92 de ani, pe 7 octombrie 2009, în casa lui din Manhattan[7].


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]