Irimie Staicu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Irimie Staicu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Cristian, comitatul Brașov, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațieagronom Modificați la Wikidata
Activitate
Membru corespondent al Academiei Române

Irimie Staicu (n. , Cristian, comitatul Brașov, Austro-Ungaria – d. ) a fost un academician român, inginer agronom, agrotehnician, membru corespondent al Academiei Române.

Irimie Iulian Staicu a adus contribuții la dezvoltarea agriculturii mondiale.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Cristian, într-o familie de agricultori. Atras din copilărie de misterele dezvoltării plantelor, a devenit inginer agronom. La Facultatea de Agronomie din București, a făcut cercetări sub îndrumarea lui Gheorghe Ionescu-Șișești. Între 1932 si 1936 a avut o bursă de studii la Colegiul de Agricultură și Știine Aplicate din Kansas State University (SUA), unde a obținut titlul de Master of science.

După întoarcerea în țară, a continuat activitatea de cercetare în cadrul I.C.A.R. și la Facultatea de Agronomie din cadrul Școlii Superioare de Agricultură din București (Rusu, 2010). În anul 1938 a susținut teza de doctorat Influența aratului asupra acumulării apei și nitraților în sol și efectele asupra cantității și calității recoltei grâului de toamnă, coordonată de profesorul Gheorghe Ionescu-Șișești. [1]

A fost profesor la Facultatea de Agricultură din București și Timișoara (1944–1963), la Facultatea de Biologie a Universității din București (1962–1963) și la Institutul Agronomic din București (1964–1972);

A publicat un Curs de agrotehnică (1951) și unul de Agrotehnică și tehnică experimentală (1967).

A fost șef al Stațiunii Experimentale Calacea-Timiș (1946–1948), șef al Secției fitotehnice la Institutul de Cercetări pentru Cereale și Plante Tehnice de la Fundulea (1957–1964) și director general la Institutul de Cercetări Agricole (1966–1969).

Contribuții[modificare | modificare sursă]

Irimie Staicu a studiat împreună cu Gheorghe Ionescu-Șișești, Amilcar Vasiliu, Nicolae Hulpoi si Ion Lungu căile de contracarare a secetei prin elucidarea mecanismelor de înmagazinare și pierdere a apei din sol[2].

În studiile sale, Irime Staicu a avut contribuții in următoarele domenii:

  • amendamente și îngrășăminte chimice și organice la plantele cultivate pe cernoziom ciocolat și levigat pe soluri brun-podzolit, branciog și aluviuni.
  • relațiile dintre gradul de afânare a solului, doza de îngrășare cu azot și producția cultivată cu porumb pe cernoziom levigat.
  • aplicarea îngrășămintelor chimice sub formă de ioniți la porumb, ovăz și sfeclă.

La congresele de specialitate din străinătate, a adus contribuții originale în probleme privind poluarea, criza de proteine, sursele nepoluante de energie, identificarea bogățiilor naturale ale Pămîntului.

Opera[modificare | modificare sursă]

Principala sa lucrare este tratatul de Agrotehnică (2 vol., 2000 pagini, 1958), realizat in colaborare cu Gheorghe Ionescu-Șișești pentru care a primit Premiul de Stat (1962)[3]

Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în peste 50 de lucrări, între care[4]:

  • Aratul pe solul brun roșcat de pădure și efectele lui asupra recoltelor de grâu, porumb, ovăz și mazăre (1941);
  • Distrugerea solului prin eroziune (1942);
  • Eroziunea solului agricol în regiunea Negrești-Vaslui și Cean-Turda (1945);
  • Pregătirea și păstrarea îngrășămintelor (1956);
  • Probleme ale mediului înconjurător (1972).

Ca urmare a lucrărilor sale de interes economic național și internațional, în 1963 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 1965 i s-a decernat titlul de doctor docent.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Zeno Garban. „Profesor dr. irimie Staicu - un precursor al extinderii universitare agronomice” (PDF). Accesat în . 
  2. ^ Acad. Cristian Hera. „Cuvantul domnului academician Cristian Hera, presedintele Academiei de Stiinte Argricole si Silvice, Gh Ionesu Sisesti” (PDF). Accesat în . 
  3. ^ HCM nr. 281/1963 privind acordarea Premiului de Stat al Republicii Populare Romane pe anul 1962, lege5.ro, accessdate=2020-01-21
  4. ^ „Irimie Staicu, inginer agronom și agrotehnician”. Accesat în 21 Ian 2020.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]