Ion Oargă Cloșca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Acest articol se referă la personajul istoric Cloșca. Pentru alte sensuri, vedeți Cloșca (dezambiguizare).
Ion Oargă
Ion Oargă.jpg
după Anton Steinwald
Date personale
Născut1747
Cărpiniș, Alba
 Imperiul Austriac
Decedat28 februarie 1785
Alba Iulia
Cauza decesuluitragere pe roată
NaționalitateRomânia română
Cetățenie Imperiul Austriac
Religieortodox
Activitate
Cauza decesuluitragere pe roată
Cunoscut pentruconducător al răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan
Acuzație penalărăzvrătire
Pedeapsă penalătragere pe roată

Ion Oargă, poreclit Cloșca, a fost împreună cu Horea și Crișan lider al răscoalei de la 1784.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Ion Oargă (Cloșca) s-a născut in 1747 în Cărpiniș, Alba. Era mic de statură, inteligent, concentrat și curajos. Porecla de "Cloșca" i se trage de la obiceiul țărănesc de a da în glumă diferite nume consătenilor lor. Cloșca a locuit în satul Cărpeniș, județul Alba. Era căsătorit cu Marina, și avea doi frați: pe fratele său îl chema Teodor Oargă, iar pe sora sa, Achimia. Cloșca era ceva mai înstărit decât Horea, iar casa sa se poate vedea chiar și în zilele noastre pe o coastă de deal, pe partea dreaptă, la nici 50 metri de actualul drum dintre Abrud și Câmpeni.

Legătura cu răscoala din 1784[modificare | modificare sursă]

La izbucnirea răscoalei, Cloșca avea 37 ani și fusese deja la Viena de trei ori, ducând împreună cu Horea petițiile adresate de țărani împăratului Iosif al II-lea. A fost pe toată durata răscoalei cel mai apropiat colaborator și prieten al lui Horea.

La data de 27 decembrie 1784 a fost capturat, prin trădare, împreună cu Horea, în pădurile din preajma satului Albac (azi comuna Horea, județul Alba). Dus în cetatea Alba Iulia și încarcerat acolo, va fi supus de către tribunalul militar la șase interogatorii, însă el nu va destăinui nimic anchetatorilor săi. Aceștia vroiau să afle mai ales modul de organizare a răscoalei, care a cuprins foarte repede mai multe comitate din Ardeal, pentru că vroiau să preîntâmpine izbucnirea unei răscoale similare.

Decesul[modificare | modificare sursă]

A fost executat prin tragere pe roată la 28 februarie 1785 lângă cetatea Alba Iulia, împreună cu Horea. Execuția sa a oripilat prin barbarismul ei întreaga Europă civilizată, Cloșca fiind zdrobit cu 20 lovituri de roată, iar corpul său dezmembrat și expus în diferite locuri unde s-au răsculat moții, cu scopul de a-i îngrozi pe aceștia și pentru a da un exemplu celor ce ar mai fi dorit pe viitor să se mai împotrivească nobililor maghiari din Transilvania.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]


Flag of Romania.svgHourglass drawing.svg Acest articol despre un subiect legat de istoria României este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea sa.