Ion Dumitru (poet)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ion Dumitru
Date personale
Născut27 august 1937
Ocupațiepoet Modificați la Wikidata

Ion Dumitru (n. 27 august 1937) este un poet, jurnalist și editor român din județul Argeș.[1] În 2014 a fost decorat de Traian Băsescu cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” – în grad de Cavaler.[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în satul Boteni fiind al patrulea copil al lui Ioan A. Dumitru și al Elenei Dumitru.

Studii[modificare | modificare sursă]

Urmează primele clase primare la școala din Ciumești - Muscel, iar clasele IV - VII la școala din Boteni - Muscel, după care se înscrie la Școala profesională pentru cauciuc din Brașov. Din 1952 până în 1955 este elev la Școala Medie Tehnică de Marină Comercială Constanța. În 1954 se înscrie, în paralel la cursurile Liceului Mircea cel Bătrân din Constanța. Din 1957 urmează cursurile fără frecvență ale Facultății de Geografie, Geologie, secundar Biologie, de la Universitatea din București.

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

Între 1955 și 1959 a fost angajat pe vasele flotei fluviale NAVROM, ca marinar.

În 1961 cere azil politic în Germania, iar aprobarea o primește în 1962. Urmează cursul elementar de germană la Universitatea din München și cursuri de limba engleză la Cambridge Institut. Din 1964 a lucrat la Radio Europa Liberă din München ca monitor, senior monitor, adjunct șef de secție până în 1991, iar apoi pe post de crainic și producător, secretar al departamentului românesc, până în 1995.

Activitate publicistică[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Bidilica - Vasilache, Georgeta (). Incursiune destin colectiv si destin individual. Viata unei familii din Botenii - Muscelului. Scrisul Prahovean - Cerasu. p. 87-91. 
  2. ^ Marian, Mircea (). „Foști și actuali jurnaliști ai postului de radio „Europa Liberă", decorați de președintele Băsescu”. Evenimentul Zilei. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]