Ioan Pălăghiță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ioan Palaghiță)
Jump to navigation Jump to search
Ioan Palaghiță
Ioan Pălăghiță.jpg
Ioan Palaghiță
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (44 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiCrucea de Cavaler al Crucii de Fier  Modificați la Wikidata

Ioan N. Palaghiță (n. 13 februarie 1899, Onești - d. 9 mai 1943, Kuban, Rusia) a fost un ofițer român, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, căzând eroic pe frontul antisovietic.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ioan N. Pălăghiță s-a născut la data de 13 februarie 1899 în localitatea Onești. Maiorul Ioan Pălăghiță a fost comandantul Batalionului 1 în Regimentul 94 Infanterie din cadrul Diviziei 19 Infanterie.

A absolvit Școala Normală din Bacău și apoi Școala de ofițeri de infanterie. Tot la Bacău a absolvit Liceul " Ferdinand I", fratele sau mai mic, Stefan, care l-a avut coleg de banca pe Constantin Arseni, vestitul neurochirurg de mai târziu. Ștefan Palaghiță a absolvit apoi Facultatea de Medicină din Iași,secția medicină generală.

Ofițerul Ioan N. Palaghiță s-a stabilit în Iași unde și-a cumparat în Dealul Copoului o casa cu livadă căci avea o veche pasiune pentru horticultură. Soția sa Ana - farmacistă-provenea dintr-o familie de intelectuali evrei; avea frați profesori universitari. Ioan N. Palaghiță a devenit repede foarte cunoscut în Iași. Dupa venirea lui Ion Antonescu la putere i s-a cerut să divorțeze mai ales ca in Iași exista un puternic curent antisemit. A refuzat replicând: "Naționalismul și patriotismul se dovedesc pe campul de luptă.". Drept urmare a fost trimis pe front în linia I-a cu precădere în sectoarele cele mai expuse . În octombrie 1942 Regimentul său 94 Infanterie se afla pe frontul din Kuban la poalele Munților Caucaz, în zona Abinskaia. Batalionul maiorului Palaghiță era amplasat în sectorul Krâmskaia fiind încadrat la Nord și la Sud reușind să rupă frontul german. Maiorul Ioan N. Palaghiță, din propie inițiativă , a contraatacat rapid și dupa lupte crâncene a reușit să refacă linia frontului. În zilele următoare presa germană va relata cele petrecute elogiind vitejia ofițerului român. Din diverse motive (probabil invidia unor superiori care calificau temerare asemenea fapte) presa româna întarzie multe zile să informeze despre situația din Kuban. Ziarul " Curentul", din 15 mai 1943,consacră în sfârșit spatii largi ofițerului Ioan N. Palaghiță când, în fapt, el nu mai era in viață.

Conducerea sa eroică a unui contraatac local în aprilie 1943 la capul de pod Kuban a salvat forțele militare germane aflate în apropiere de pericolul de a fi încercuite și nimicite. Pentru eroismul său dovedit în acoperirea retragerii trupelor germane, la 7 aprilie 1943, a fost decorat cu Ordinul militar german "Crucea de cavaler a Crucii de Fier", fiind unul dintre cei 18 militari români care au primit acest înalt ordin german. Prin Decretul Regal nr. 1350/9 mai 1943, i s-a conferit Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a.

Maiorul Pălăghiță a fost ucis în timpul unei acțiuni militare la 9 mai 1943 în Kuban (Rusia). Trei zile mai târziu, prin Decretul Regal nr. 1366/13 mai 1943, a fost înaintat post-mortem la gradul de locotenent-colonel și decorat cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a II-a. Mostenitoare este fiica sa Lila, care traiește și astăzi în orașul Ploiești.

Colonelul Ioan N. Palaghiță constituie un caz aparte din mai multe motive:

  1. A fost probabil singurul ofițer superior român care sfidând guvernul antonescian a refuzat să divorțeze pe considerente rasiale.
  2. A fost singurul ofițer român despre bravurile căruia a scris mai întâi presa germană și apoi cea română.
  3. A fost singurul erou adus de pe front și înmormântat în țară cu funeralii naționale.
  4. A fost singurul ofițer român considerat criminal de război, care în anii 1950, în cadrul unei ședințe P.C.R. (Partidul Comunist Român) a fost reconsiderat.
  5. Soția sa, Ana Palaghiță, a fost probabil unica soție de criminal de război cara făra să-și dezavueze soțul a rămas în continuare în P.C.R..

Decorații

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Walther-Peer Fellgiebel - Die Träger des Ritterkreuzes des Eisernen Kreuzes 1939-1945 (Friedburg, Germany: Podzun-Pallas, 2000), ISBN 3-7909-0284-5.