Sari la conținut

Ioan Haller

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ioan Haller
Date personale
Născut1692[1] Modificați la Wikidata
Decedat (64 de ani) Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBiserica Franciscană din Sibiu Modificați la Wikidata
Ocupațieguvernator Modificați la Wikidata

Ioan Haller, în germană Johann Haller, în maghiară János Haller, (n. 1692[1] – d. ) a fost guvernator al Transilvaniei între anii 1734-1755.

Mecenat[modificare | modificare sursă]

Împreună cu soția sa Sofia Daniel a finanțat renovarea Bisericii Franciscane din Mediaș cu suma de 3.000 de florini renani. Lucrările de construcție au fost terminate în anul 1742.[2] Donația acestei considerabile sume de bani pentru biserica din Mediaș a fost pusă în legătură cu faptul că lăcașul se afla în imediata apropiere a domeniului din Dârlos, unul din cele mai importante ale familiei Haller.[3] După revenirea lor în oraș, franciscanii din Mediaș au slujit și la Dârlos din anul 1734.

Guvernatorul Haller și soția sa au sprijinit financiar de asemenea bisericile franciscane din Deva, Orăștie și Biserica Franciscană din Brașov.[4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://erdelyikronika.net/2018/02/fouri-vegtisztesseg-a-18-szazadban/#_ftn2  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Zsolt Kovács, Rolul patronilor în reconstrucția și decorarea barocă a bisericilor franciscane din Transilvania. Cazul bisericilor franciscane din Mediaș și Brașov, în: Studia Universitatis Babeș-Bolyai. Seria Historia Artium, 2012. p. 65.
  3. ^ Idem, p. 66.
  4. ^ Idem.

Vezi și[modificare | modificare sursă]