Ioan Grigoraș (profesor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Ioan Grigoraș s-a născut la n. 7 ianuarie 1930 în satul Cogeasca, comuna Lețcani din județul Iași. A fost cadru didactic la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași între anii 1957 si 1997 (profesor universitar din 1972). S-a afirmat ca un foarte competent specialist în filosofia morală și, în același timp, ca un important pedagog român.

Ioan Grigoraș
Date personale
Născut7 ianuarie 1930
Cogeasca. comuna Lețcani din județul Iași
Activitate
Alma materUniversitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași

Cariera[modificare | modificare sursă]

A urmat cursurile primare în satul natal, apoi a fost elevul Școlii Normale “Vasile Lupu” din Iași, pe care a absolvit-o în anul 1951. Între anii 1951 - 1955 a urmat cursurile Facultății de Filosofie, secția Pedagogie a Universității București.

La finalizarea studiilor, în anul 1955, a fost repartizat de către Ministerul Învățământului ca preparator, la Catedra de Științe Sociale a Universității de Medicină și Farmacie București. În anul 1957, prin schimb, a venit la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Catedra de Filosofie ca asistent universitar. În anul 1965 devine lector, conferențiar în 1967 și profesor universitar în 1972.

În anul 1965 a obținut titlul de Doctor în filosofie cu tema “Problema libertății și responsabilității” la Universitatea din Leningrad, Uniunea Sovietică (în prezent, Sankt Petersburg).

Între anii 1968 și 1984 a fost șeful Catedrei de Filosofie. A fost director al Seminarului Pedagogic, devenit ulterior Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic între anii 1994 și 1997.

Senatul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași i-a conferit titlul de Profesor Emeritus.

În cariera sa de profesor universitar a publicat lucrări de specialitate, a condus peste 15 doctorate si a coordonat și îndrumat profesori și învățători pentru a obține gradul didactic I. A fost un susținut colaborator al revistei Cronica din Iași, scriind numeroase articole privind educația moral-civică precum și articole referitoare la aplicații ale eticii în domeniul educației.


Contribuții științifice[modificare | modificare sursă]

Profesorul Ioan Grigoraș a publicat mai multe lucrări, articole si carti.

I. Carti[modificare | modificare sursă]

II. Articole in reviste[modificare | modificare sursă]

A participat la mai multe conferinte internaționale, la Roma (1969), Belgrad (1973) si Varna (1979).