Ioan Caproșu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ioan Caproșu
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Mitoc, România Modificați la Wikidata
Decedat (86 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric
medievist
profesor universitar[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română[3][4] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași  Modificați la Wikidata
Membru de onoare al Academiei Române

Ioan Caproșu (n. , Mitoc, Botoșani, România – d. [2]) a fost un istoric român, medievist și profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din octombrie 2012 era membru de onoare al Academiei Române.[5]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ioan Caproșu s-a născut în data de 26 august 1934, în comuna Mitoc, din județul Dorohoi, Regatul României (astăzi în județul Botoșani). Acesta și-a realizat studiile secundare în Săveni, astăzi oraș aflat în județul Botoșani, iar mai apoi în Șendriceni, (astăzi în județul Botoșani).[6] A absolvit cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După absolvirea facultății, a rămas în cercetare (la Institutul de istorie și arheologie „A.D. Xenopol” din Iași, unde a devenit secretar de redacție la „Anuarul” Institutului, principala revistă științifică publicată sub egida Academiei Române)[6], pentru a trece apoi în învățământul superior, ajungând la gradul de profesor universitar.[7] Istoricul Ioan Caproșu s-a specializat pe istoria medievală, în special pe problemele legate de economia medievală. Pe lângă problemele legate de economia medievală, istoricul a mai scris despre mișcările țărănești din spațiul românesc și despre unele monumente reprezentative pentru arta feudală[6]. A fost decan al Facultății de Istorie; visiting professor la universități din Marea Britanie și SUA.

În anul 1979 a obținut titlul științific de doctor în istorie cu teza "Camăta în Moldova, până la mijlocul secolului al XVIII-lea". În anul 1975, a fost distins cu premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române; a fost cooptat în Comitetul național de redacție al colecției Documenta Romaniae Historica. În anul 1990, aceeași Academie i-a acordat premiul „B.P. Hașdeu” pentru volumul I din "Monumenta linguae dacoromanorum. Biblia 1688", Pars I, Genesis, 1988 (editat cu Vasile Arvinte).

Lucrări semnificative[modificare | modificare sursă]

  • Iașii vechilor zidiri. Până la 1821 (Ed. Junimea, Iași, 1974; ed. a II-a, Iași, 2007) - în colaborare cu Dan Bădărău;
  • O istorie a Moldovei prin relațiile de credit. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea (Ed.Universității „Al.I.Cuza”, Iași, 1989);
  • Documente privitoare la istoria orașului Iași (1408-1790) - 10 vol. (Ed. Dosoftei, Iași, 1999-2008).
  • mai multe volume din seria A, Moldova a colecției "Documenta Romaniae Historica".
  • Biserici și mănăstiri vechi din Moldova până la mijlocul sec. al XV-lea, (ed. a II-a), București, 1971.
  • Despre politica internă a lui Radu Mihnea și răscoalele țărănești din prima lui domnie în Moldova (1616-1619), în Studii și Cercetări de Istorie-Iași, XIII, nr.1, pp. 81-104.
  • Rolul capitalului cămătăresc în aservirea micii proprietăți din Moldova (până la începutul regimului fanariot), în Anuarul Institutului de Istorie și Arheologie-Iași, VII, 1970, pp. 107-137.
  • Camătă și cămătărie în Moldova în epoca fanariotă, în Anuarul Institutului de Istorie și Arheologie-Iași, VIII, 1971, pp. 27-59.
  • Patru documente de la Ștefan Tomșa al II-lea, Iași, Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1972.
  • Noi documente moldovenești din arhive vieneze, Iași, Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1974.
  • Cu privire la istoria orașului Bîrlad, Iași, Editura Academiei Rrepublicii Socialiste România, 1976.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b S-a stins Ioan Caproșu, unul dintre cel mai celebri profesori și istorici ai mediului universitar ieșean, accesat în  
  3. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ Filosoful Mihai Șora și cardinalul Lucian Mureșan, aleși membri de onoare ai Academiei Române, 24 octombrie 2012, Mediafax, accesat la 17 iulie 2013
  6. ^ a b c Ștefănescu, Ștefan (coord.) (). Enciclopedia istoriografiei românești. București: Editura științifică și enciclopedică. p. 82. 
  7. ^ Demir Dragnev, Teo-Teodor Marșalcovschi, Margareta Curtescu,. „Profesorul Ioan Caproșu - medievist și documentarist desăvârșit”. Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]