Intermediate eXperimental Vehicle

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Intermediate eXperimental Vehicle
Nume vehicul spațialIntermediate eXperimental Vehicle
Țara Uniunea Europeană
Contract awardThales Alenia Space Italy
Statutîn dezvoltare
Primul zbor11 februarie 2015[1][2][3]
Număr de misiuni(necunoscut) Re-intrare atmosferică
Echipajfără


Intermediate eXperimental Vehicle (literalmente Vehicul experimental intermediar; abreviat IXV) este un vehicul experimental de re-intrare atmosferică al Agenției Spațiale Europene. Acesta este destinat să valideze lansatoarele reutilizabile europene care ar putea fi evaluate în cadrul viitorului Program de Pregătire a Vehiculelor de Lansare (FLPP)[4]. Dezvoltarea IXV urmează să fie efectuată sub conducerea companiei NGL Prime SpA[5].

Nava va fi utilizată pentru testarea unei game largi de tehnologii planificate pentru a fi utilizate în viitoarele dispozitive reutilizabile capabile de decolări multiple în spațiu și aterizări pe astroporturi. Este o continuare a programelor pre-X a Agenției Spațiale Franceze (CNES) și AREV (Atmospheric Reentry Experimental Vehicle - literalmente, Aparat Experimental Atmosferic Refolosibil) al Agenției Spațiale Europene.

În data de 11 februarie 2015 la ora 15:40 (ora României), IXV a fost lansat la bordul unei rachete Vega din portul spațial european Kourou, Guiana Franceză. La 348 km deasupra Pământului, IXV s-a separat de rachetă și a continuat să urce până la o altitudine de 413 km. Ulterior, vehiculul a început reintrarea în atmosferă, iar la ora 17:20 a aterizat în Oceanul Pacific. IXV a fost transportat la centrul tehnic ESA ESTEC din Olanda pentru a fi studiat.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „European space plane set for February launch”. News.com.au. News Corp Australia. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „European space plane set for February launch: firm”. . Accesat în . 
  3. ^ „Worldwide launch schedule”. . Accesat în . 
  4. ^ „New milestone in IXV development”. ESA. . Accesat în . The Intermediate eXperimental Vehicle (IXV), under ESA’s Future Launchers Preparatory Programme (FLPP), is the step forward from the successful Atmospheric Reentry Demonstrator flight in 1998, establishing Europe’s role in this field. 
  5. ^ Gunter Dirk Krebs. „IXV”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]