Interdisciplinaritate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Interdisciplinaritatea sau studiile interdisciplinare implică combinarea a două sau mai multe discipline academice într-o singură activitate (de exemplu, un proiect de cercetare). Culegerea cunoștințelor din mai multe domenii precum sociologia, antropologia, psihologia, economia etc. noi prin gândirea peste granițe. Este legată de o interdisciplinară sau un domeniu interdisciplinar, care este o unitate organizațională care traversează granițele tradiționale dintre disciplinele academice sau școlile de gândire, pe măsură ce apar noi nevoi și profesii. Echipele mari de inginerie sunt de obicei interdisciplinare, deoarece o centrală electrică sau un telefon mobil sau alt proiect necesită îmbinarea mai multor specialități. Cu toate acestea, termenul "interdisciplinar" este uneori limitat la setările academice.

Termenul interdisciplinar se aplică în cadrul pedagogiilor educaționale și de formare pentru a descrie studii care utilizează metode și cunoștințe de mai multe discipline stabilite sau domenii tradiționale de studiu. Interdisciplinaritatea implică cercetători, studenți și profesori în scopul conectării și integrării mai multor școli academice de gândire, profesii sau tehnologii - împreună cu perspectivele specifice ale acestora - în urmărirea unei sarcini comune. Epidemiologia HIV / SIDA sau încălzirea globală necesită înțelegerea diverselor discipline pentru a rezolva probleme complexe. Interdisciplinaritatea poate fi aplicată în cazul în care subiectul este considerat a fi fost neglijat sau chiar rătăcit în structura disciplinară tradițională a instituțiilor de cercetare, de exemplu, studii de femei sau studii de etnie. Interdisciplinaritatea poate fi, de asemenea, aplicată unor subiecte complexe care pot fi înțelese doar prin combinarea perspectivelor a două sau mai multor domenii.

Adjectivul interdisciplinar este cel mai adesea folosit în cercurile educaționale atunci când cercetătorii din două sau mai multe discipline își pescuiesc abordările și le modifică astfel încât să fie mai potrivite pentru problema la îndemână, inclusiv în cazul cursului de echipă pe care elevii trebuie să-l înțeleagă un anumit subiect în termeni de mai multe discipline tradiționale. De exemplu, subiectul utilizării terenului poate să apară diferit atunci când este examinat de diferite discipline, de exemplu biologie, chimie, economie, geografie și politică.