Insula Prince Charles

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Localizarea insulei Prince Charles în Arhipelagul Arctic Canadian
Zona bazinului Foxe cu insula Prince Charles în centrul imaginii
Imagine din satelit a insulei Prince Charles

Insula Prince Charles este o insulă nelocuită din Arhipelagul Arctic Canadian, situată în Bazinul Foxe, în vecinătatea coastelor vestice ale insulei Baffin și aparținând administrativ de regiunea Qikiqtaaluk a teritoriului Nunavut din Canada. Cu o suprafață de 9521 km2 [1] [2] ocupă locul 78 în lume și locul 19 în Canada. În vecinătatea ei se află numeroase insule mai mici, cele mai importante fiind insula Air Force și insula Foley.

Insula are un relief în general plat, cu altitudini în general de sub 10 m deasupra nivelului mării, fiind acoperită în mare parte de lacuri și mlaștini cu vegetație de tundră. Altitudinea maximă este de 73 m[3].

Insula a fost descoperită abia în anul 1948, de către aviatorul canadian Albert-Ernest Tomkinson[4] și numită în onoarea prințului Charles al Regatului Unit care s-a născut în același an[3].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en fr Area of major sea islands, by region, Statistics Canada, 2005. Accesat la data de 1 august 2009
  2. ^ en fr Sea Islands, The Atlas of Canada, Natural Resources Canada, 2009. Accesat la data de 1 august 2009
  3. ^ a b en fr Prince Charles Island, D. Finlayson, The Encyclopedia of Canada, Historica Foundation of Canada, 2009. Accesat în data de 6 august 2009
  4. ^ de Neues Land in der Arktis V. Pantenburg, Polarforschung - Die Zeitschrift der Deutschen Gesellschaft für Polarforschung, Jahrgang 21., Nr. 1, S. 33

Bibliografie suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Morrison, R. I. G. 1997. "The Use of Remote Sensing to Evaluate Shorebird Habitats and Populations on Prince Charles Island, Foxe Basin, Canada". Arctic. 50, no. 1: 55.