Insula Dragonera

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Vedere a Insulei Dragonera

Dragonera (sau Sa Dragonera în catalană), este o insulă a arhipelagului aparținând Insulele Baleare (Spania) și este situată la vest de Palma de Mallorca. Numele provine probabil de la cuvântul latin TRACO-traconis (traconaria- Dragonera), care înseamnă "crapatură în sol, îndoire" referindu-se la apă proaspătă într-o pesteră de pe insulă, si nu - contrar a ceea ce ar parea că se referă "Dragon" (care este numele dat șopârlelor caracteristice din Insulele Baleare).

Are o lungime de 3.200 de metri și o lățime care ajunge la 500 de metri cu un profil foarte abrupt și neregulat, cel mai inalt varf de pe insulă, denumit, Na Popia, la aproximativ 360 de metri deasupra marii. Pe acest vârf se află un far, acum în ruine. Orașele mai apropiate pentru de insulă sunt cele de Sant Telm și Port d'Andratx, au fost înființate centre de scufundari care atrag mulți turiști in sezonul de vară.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Micul port

În Dragonera a fost găsită o necropolă. Această descoperire sugerează că insula a fost folosit ca loc de îmormântare în acest timp.

În 1229 James I de Aragon s-a folosit de insula Dragonera pentru a pregăti și de atac ulterior pentru cucerirea insulei Palma de Mallorca. Insula este dată în proprietate Episcopiei din Barcelona.

În 1581 turnul este construit pe Popia. Turnul Llebeig este construit în 1585.

În 1811 familia Villalonga obține proprietate a insulei, care o vor menține până în 1934, recuperate în 1939.

In 1880 a Archduke Salvador Lluis desfășoară o descriere a insulei, în cartea lui Die Balearen.

În 1910 se pun în funcțiune doua faruri Llebeig si Tramuntana.

În 1941 Joan Flexas cumpărară insula și a face zona Llado în teren arabil. De ani insula este folosită ca ajutor pentru contrabandă.

În 1974 compania PAMESA a cumpărat insula cu intenția de urbanizare. Acest urbanizare nu a fost niciodată efectuată datorită presiunilor asociațiilor ecologiste. În anul 1984 "Audiencia Nacional din Spania" a decretat interzicerea urbanizării insulei. În 1987, Consiliului Insular din Mallorca cumpară insula.

Pe 26 ianuarie 1995, Guvernul autonom din Insulele Baleare declara Dragonera, Pantaleu și Insula Mediana Rezervă Naturala, prin decret 7 / 1995.

Clima[modificare | modificare sursă]

Cantitatea de precipitații medii este de 350 mm. În lunile septembrie și decembrie se înregistrează precipitații mai puternice.

Fauna[modificare | modificare sursă]

Podarcis lilfordi giglioli

Fauna terestră a insulei este formată din iepuri, scorpioni și șopârla endemică Podarcis lilfordi ssp. giglioli. Principalele varietați de păsări sunt:

Flora[modificare | modificare sursă]

Maslinul sălbatic (Olea europaea var sylvestris)

Legături externe[modificare | modificare sursă]