Institutul Ucrainean

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Institutul ucrainean)
Institutul Ucrainean
Înființare  Modificați la Wikidata
SediuKiev, Instîtutska vulîțea (Kîiiv)[*][[Instîtutska vulîțea (Kîiiv) (street in Pecherskyi District, Kyiv, Ukraine)|​]], 20/8, 01021, Ucraina
LocațieKiev, Ucraina
Coordonate50°26′44″N 30°32′03″E ({{PAGENAME}}) / 50.445556°N 30.534167°E
Director generalVolodîmîr Șeiko
Ministru de profilDmîtro Kuleba
Personal12
35  Modificați la Wikidata
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube

Institutul Ucrainean (în ucraineană Український інститут, transliterat: Ukraiinskîi instîtut) este o instituție publică din Ucraina care reprezintă cultura ucraineană în lume și formează o imagine pozitivă a Ucrainei în străinătate. Institutul a fost fondat de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei în 2017[1] și este subordonat Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei. Și-a început plenar activitatea în vara anului 2018, după numirea în funcția de director general a lui Volodîmîr Șeiko și înființarea unei echipe de specialiști.[2]

Activitatea Institutului Ucrainean este împărțită în următoarele sectoare: cinematografie, muzică, arte vizuale, literatură, teatru, proiecte și programe academice, proiecte și programe de imagine, dezvoltarea diplomației culturale și cercetare.[3] Printre programele și proiectele organizate de Institutul ucrainean se numără:

  • Luna diplomației culturale ucrainene la Wikipedia (în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și ONG-ul Wikimedia Ukraine)
  • Forumul internațional al diplomației culturale (în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe)
  • Premiul „Women in Arts” (în colaborare cu cu UN Women)
  • „Ukraine in two Minutes” („Ucraina în două minute”; în colaborare cu cu Internews Ukraine și UkraineWorld)
  • „Ukrainian souvenir” („Suvenirul ucrainean”)

În 2019 instituția a organizat și administrat 85 de proiecte în 12 țări: Austria, Cehia, Franța, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Regatul Unit, Spania, SUA, Țările de Jos, Ucraina.[4]

La 8 decembrie 2022, Institutul Ucrainean a devenit membru asociat al EUNIC (European Union National Institutes for Culture), cu votul unanim al președinților institutelor culturale din Uniunea Europeană.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Про утворення державної установи "Український інститут". Guvernul Ucrainei. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту”. www.ukrinform.ua (în ucraineană). Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Sectors”. Ukrainian Institute. Accesat în . 
  4. ^ „Український інститут реалізував 85 проєктів в 11 країнах світу: чи може уряд економити на іміджі України”. Радіо Свобода. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Ion, Monica (). „Institutul Ucrainean devine membru asociat al EUNIC, în urma votului în unanimitate al președinților Institutelor Culturale din UE”. RADOR. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Institutul Ucrainean la Wikimedia Commons