Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Institutul Național de Pneumoftiziologie “Marius Nasta“ este un spital din București situat în sectorul 5 al municipiului. Unitate medicală cu tradiție, spitalul a fost locul în care au profesat mari nume românești în domeniul medical precum Ștefan Irimescu, cel care a pus aici bazele școlii de pneumoftiziologie. Spitalul Filaret a fost și una din primele baze de învățământ medical din România.


Istoric[modificare | modificare sursă]

Institutul Național de Pneumoftiziologie “Marius Nasta“ se înscrie în rândul spitalelor cu tradiție din România, activitatea sa începând în anul 1906 când, sub denumirea de “Spitalul Filaret“, se ridica primul spital pentru tuberculoză din București. Promotorii ideii de a construi acest spital au fost Prof. dr. I. Cantacuzino și Dr. G. Procare.

La conducerea Spitalului Filaret au fost numiți, în 1906, dr. Ștefan Irimescu și dr. Alexandru Slătineanu. După plecarea lui Al. Slătineanu la Universitatea din Iași, în 1908, dr. Ștefan Irimescu rămâne singur la conducerea spitalului până la 1 aprilie 1943.

Cu doar 80 de paturi disponibile la început, spitalul își începea misiunea ambițioasă de a veni în ajutorul unui segment de pacienți până atunci neglijat. După 1920 și până la al doilea război mondial, Spitalul Filaret a continuat să promoveze ideile cu privire la combaterea tuberculozei din România și formarea cadrelor de specialitate.

În 1947 a luat ființă prima Clinică de Ftiziologie a Facultății de Medicină din București, condusă de Prof. Dr. Marius Nasta, urmând o perioadă în care s-a ajuns la complexul actual de clădiri și s-a înființat Institutul de Ftiziologie (1949). De la început, sub conducerea lui Marius Nasta, Institutul își organizează activitatea în mod complex, axându-se pe munca de cercetare științifică, activitatea didactică, îndrumarea tehnică a unităților de specialitate din teritoriu și asistența medicală de înaltă calificare. Trecerea timpului a adus cu sine progresul binemeritat. În prezent, manifestând același interes față de domeniul pe care îl deservea și odinioară, Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta“ din București este o instituție de referință în diagnosticarea și tratamentul pacienților cu boli bronho-pulmonare. Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" reprezintă, totodată, una dintre instituțiile care realizează programe de prevenire și control al Tuberculozei.

Personalități medicale ale spitalului[modificare | modificare sursă]

Denumiri anterioare[modificare | modificare sursă]

  • Spitalul Filaret - în perioada 1906- 1949
  • Institutul Clinic de Ftiziologie - 1949 -1990(Prin Ordinul MS nr. 819 din 30.07.1990 se schimbă denumirea Institutului în "Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta", iar oferta de servicii medicale se lărgește, cuprinzind diagnosticul si tratamentul tuturor afecțiunilor pneumologice.http://www.marius-nasta.ro/prezentare)
  • Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" - 1990 - prezent

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]